RECENSIE: The Information - Sounds Of The Backwoods

Cover The Information - Sounds Of The Backwoods
recensie cijfer 2013-04-04 Donkere wolken trekken zich samen boven een desolaat stadje. Een vrouw met een brief in haar hand lijkt, al licht panikerend, naar een nietsvermoedende en net geklede man toe te snellen. Het onheil is nabij. Het schilderij Jobstijding (oftewel ‘Ongeluksbericht’) van schilder Carel Willink schetst door haar fraaie compositie, contrasterend kleurgebruik en beklemmende sfeer een uiterst onheilspellend en duister beeld. Geen wonder dat de band The Information het schilderij als directe inspiratiebron vermeldt, daar ze soortgelijke elementen verwerkt in haar muziek. Daarnaast fungeert de raaf als bandsymbool, en laat dat nou net een dier zijn dat in verschillende culturen als slechtnieuwsbrenger gekarakteriseerd wordt.

Echt vrolijk wordt het dan ook nooit op debuutalbum Sound Of The Backwoods, wat verwijst naar het dorpje Rouveen, waar drie van de vier bandleden opgegroeid zijn. Na twee EP’s, een finaleplek in de Grote Prijs 2011 en tweemaal Eurosonic is de tijd dan ook rijp om er een langspeler tegenaan te gooien. Het geluid van de band zit stevig verankerd in de americana en hinkt af en toe tegen de alternatieve folk aan. Bij de eerste luisterbeurt klinkt het geheel wat eentonig, maar bij elke luisterbeurt daarna ontdek je weer nieuwe dingen en komen er nieuwe subtiliteiten aan de oppervlakte. Het intense en filmische karakter van de muziek kent namelijk een mooi onheilspellend sfeertje, dat meeslepend is en van nature donker aandoet.

De band houdt niet van toeters en bellen en weet mede daardoor de nummers puur te houden en vol bezieling over te brengen. Het met rinkelende kettingen startende ‘To Dust’ is sterk door het fijne gitaararrangement en de aanstekelijke samenzang, in ‘Change of Mind’ is bijzonder smaakvol accordeonspel te horen en in ‘O Glorious Lands’ eist de trompet verdienstelijk de hoofdrol op. ‘True Crime’ gaat meer richting de country en daarnaast weet de band zelfs op een liedje waarvan de songtekst slechts uit twee woorden bestaat (“Cold Heart” op ‘Cold Heart’), monotonie te voorkomen door de pakkende compositie waardoor het geheel alleszins interessant blijft.

Sound Of The Backwoods is een mooi, duister en bovenal eerlijk album geworden waarop The Information zich laat gelden als een eigenwijze, originele en sterke Nederlandse band. De twaalf nummers zitten, zowel muzikaal als tekstueel, stuk voor stuk goed in elkaar en bij iedere luisterbeurt word je verder meegezogen in de schimmige en onheilspellende wereld van het viertal. Als diezelfde vrouw uit Jobstijding in plaats van een brief het mooie Sound Of The Backwoods in haar hand zou hebben gehad, was de algemene interpretatie van datzelfde schilderij dan ook heel anders geweest.
Recensent:Mick Claessens Artiest:The Information Label:Marista
Cover Bertus Borgers - Ik Hou Van Herman

Bertus Borgers - Ik Hou Van HermanHet is al bijna weer twaalf jaar geleden dat Neerlands enige echte...

Cover Pearl Jozefzoon - The Time Is Now

Pearl Jozefzoon - The Time Is Now Ze moest het in de eerste editie van The Voice Of Holland afleggen tegen Ben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT