RECENSIE: Gemma Ray - Down Baby Down

Cover Gemma Ray - Down Baby Down
recensie cijfer 2013-03-14 Amper een jaar na het verschijnen van haar album Island Fire komt Gemma Ray al met een nieuwe plaat. Down Baby Down verschijnt op het label Series Aphonos; een label dat zich voornamelijk richt op soundtrack-achtige releases die afwijken van de mainstream. Het album wordt zeer exclusief op vinyl uitgebracht. Mevrouw zelf kondigt de release aan als een verzameling “fantasy soundtracks”, met weinig tot geen vocalen. De fraaie hoesfoto doet al een sfeervolle collectie van songs vermoeden.

Met een duur van nog geen halfuur voelt het album meer als EP aan dan als langspeler. Liedjes die amper over de drie minuten klokken, sporadische vocalen, uitsluitend repetitieve teksten: het is zeer zeker geen traditioneel album geworden. Vanaf de eerste seconden ademt het album inderdaad een filmische sfeer. Denk hierbij aan een soundtrack die ergens tussen Tarantino, Franse arthouse en film noir in ligt. Voor je geestesoog verschijnen beelden van rokerige restaurants in zwart-wit, verlaten snelwegen met eindeloze rechte stukken, dansscènes uit klassieke films en een gevoel van tijdloze romantiek en sensualiteit bekruipt je.

‘Gozo’s Theme’ zou perfect bij een stomme film passen. ‘ Reunion Waltz’ doet Zuid-Europees aan door de aanwezigheid van Spaanse gitaar en dissonante klanken. Het is knap dat een verzameling van korte, instrumentale muziekstukken zo veel referenties oproept en je fantasie zo prikkelt. Het album heeft als geheel ook een coherente sfeer, maar is toch divers. De muziek is zeker niet voor eenieder weggelegd, want het is mijlenver verwijderd van wat je van een singer-songwriter zou verwachten. Ik vermoed dat de liefhebber van de muziek uit de arthouse cinema van alle tijden best aan zijn of haar trekken zal komen met deze muziek.

Dit is muziek voor de liefhebber; zelfs de gemiddelde fan van Gemma Ray zal misschien de wenkbrauwen fronsen. Toch, als men buiten de kaders denkt en luistert, ontpopt het album zich als een aangename luistertrip.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Gemma Ray Label:Bronzerat Records
Cover Complicated Universal Cum - Hello Exit Harmony/Before F After C

Complicated Universal Cum - Hello Exit Harmony/After F Before CTwee jaar geleden maakte Complicated Universal Cum , een soloproject van de...

Cover Solex - Solex Ahoy!

Solex - Solex Ahoy! Solex is eigenlijk gewoon Elisabeth Esselink. Voor haar nieuwe project...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT