RECENSIE: Solex - Solex Ahoy!

Cover Solex - Solex Ahoy!
recensie cijfer 2013-04-25 Solex is eigenlijk gewoon Elisabeth Esselink. Voor haar nieuwe project Solex Ahoy! ging ze met Bart van Poppel in een motorboot de Nederlandse wateren op. Ze lieten telkens muzikanten uit de provincies waar ze doorheen voeren aan boord om er op los te improviseren. Onder andere Henny Vrienten, Daniël Lohues, Kaz Lux en Elle Bandita deden mee. Zo verzamelde Esselink het materiaal voor deze muzikale hommage aan het Nederlandse landschap. Die muziek werd tevens de soundtrack van een documentaire over dit project.

Aan het begin hoor je hoe de motorboot in Noord-Holland gestart wordt met een gemoedelijke track waarin donkere saxofoons en strijkers de hoofdrol opeisen. Via Friesland gaat de reis ontspannen verder met ukelele en harmonica. Ook hoor je aantal zinnen Fries. Dat element hoor je telkens terugkomen bij de provincies met een eigen streektaal. Dit maakt dat het concept werkt en dat je het echt ervaart als een reis. Onderweg is er veel muzikale variatie, ook al zit de toonzetting altijd ergens tussen blues en jazz.

Bij Drenthe hoor je een mooie dobro waardoor het klinkt als het Nederlandse Louisiana. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat Daniël Lohues namens zijn provincie afgevaardigd is. Je hoort hier ook de ganzen aan de waterkant. Overijssel is een vlotte track met gitaar en fiddle, Gelderland klinkt bluesy en Limburg is weer jazzy met klarinetten en trompetten. Die variatie maakt het album boeiend tot het eind. Bij Zuid-Holland hoor je een geslaagde muzikale weerspiegeling van de bedrijvigheid en het verkeer.

Vaak wordt gesproken over een muzikale ontdekkingsreis, maar zelden was deze term meer van toepassing. Voor de muzikanten die meededen was dit duidelijk geen egotrip, ze hebben allen anoniem en in alle bescheidenheid hun bijdragen geleverd aan dit bijzondere concept. Elisabeth Esselink verdient respect voor de prima uitwerking daarvan. Dit album is zeer de moeite waard, dus laat Solex je meenemen door ons land.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Solex Label:Munich Records
Cover Gemma Ray - Down Baby Down

Gemma Ray - Down Baby DownAmper een jaar na het verschijnen van haar album Island Fire komt Gemma...

Cover Dutch Uncles - Out of Touch in the Wild

Dutch Uncles - Out Of Touch In The Wild Nog geen twee jaar geleden bracht Dutch Uncles haar debuutalbum Cadenza...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT