RECENSIE: And So I Watch You From Afar - All Hail Bright Futures

Cover And So I Watch You From Afar - All Hail Bright Futures
recensie cijfer 2013-03-17 And So I Watch You From Afar. Tegen het eind van de zin ben je de aandacht van de meeste mensen al kwijt, vandaar dat we het maar even afkorten naar ASIWYFA. Deze excentrieke naam brengt een nog vreemder soort muziek voort, namelijk de instrumentale post-rock. Een genre waarin niet of nauwelijks gezongen word en met de instrumenten aan het woord laat. ASIWFYA neemt hierin een leidende functie op zich en laat op het nieuwe album All Hail Bright Futures horen deze kroon met trots te dragen.

Afgelopen zomer verliet mede-oprichter en gitarist Tony Wright de band, waarna ze als drietal verder zijn gegaan. In deze formatie zijn ze nieuwe muziek gaan schrijven en meteen zijn er al een hoop verschillen te bespeuren. Ten eerste is het de luchtige en positieve insteek die heerst op All Hail Bright Futures. Zo positief zelfs dat het oudere werk meteen in een donker hoekje wegvalt. Dat was op zichzelf goed, maar had nog al eens de neiging om zwaar op de maag te liggen als je er iets te lang naar luisterde. Dat brengt ons op het tweede verschil en dat is de duur van de nummers. Die varieert van net anderhalve minuut tot aan de zeven minuten van ‘Young Brave Minds’. Het is allemaal beter verteerbaar. Die verteerbaarheid hadden ze al op Gangs te pakken, maar deze hebben ze weten te perfectioneren. Dit is de juiste dosis ASIWYFA. Het album klinkt als één lange track, waarbij alle nummers met elkaar verbonden zijn, maar ook los prima te beluisteren zijn.

Het derde verschil is de inzet van instrumenten. Het is niet langer alleen de setting van gitaar, bas en drums, het is nu zoveel meer. Voor een muzikale vergelijking zou je kunnen zeggen dat ze meer de kant op zijn gegaan van bands als Fang Island en Adebisi Shank. Zo is er een wel heel tropisch geluid te horen op ‘Rats On Rock’, komt er een set elektronische bliepjes voorbij op ‘The Stay Golden’, wordt het heel orchestraal met ‘Trails’ en op ‘Ka Ba Ta Bo Do Ka’ doen ze het zelfs a capella. Inderdaad, a capella, er zijn nu een stuk meer vocalen te horen. Het is allemaal een uitbreiding van het typische en kolossale geluid waar we de Noord-Ieren van kennen. Ze vliegen nog steeds net zo gemakkelijk uit de bocht, wat ze dus doen op bijvoorbeeld ‘Big Things Do Remarkable’ en de titeltrack.

Kortom, het antwoord op de vraag hoe dit allemaal in een live-setting gaat, is dat het dan waarschijnlijk zelfs nog beter tot zijn recht komt. ASIWYFA is met recht een geweldige liveband en het is zonder twijfel dat het oudere werk zelfs wordt weggeblazen door deze nieuwe set aan zomerse deuntjes. De titel is goed gekozen, want je hoort het niet alleen terug in de sound, ook hun eigen toekomst mogen ze rooskleurig in zien.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:And So I Watch You From Afar Label:Suburban Records
Cover Axis Of - Finding St. Kilda

Axis Of - Finding St. KildaHerinnert u zich de debuutplaat van de Arctic Monkeys nog? Die ongebreidelde...

Cover The Brave - Lift The Curtain

The Brave - Lift The Curtain “To bravely go where no man has gone before!” Goed, het citaat uit Star...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT