RECENSIE: Beans On Toast - Fishing For A Thank You

Cover Beans On Toast - Fishing For A Thank You
recensie cijfer 2013-01-31 “Jay is our St. George, and he's standing on a wooden chair, and he sings songs and he slays dragons, and he's losing all his hair.” In het nummer ‘I Knew Prufrock Before He Got Famous’ wist Frank Turner al een hele passende omschrijving te geven van Beans On Toast. Achter deze naam gaat een man schuil die bij zijn vrienden beter bekend staat als Jay. Fishing For A Thank You is zijn vierde album dat op het einde van 2012 uit kwam.

Beans On Toast is een vriend van Frank Turner en dat hoor je terug. Vorig jaar trad hij nog samen met Turner op in het Wembley Stadion en die les heeft hij meegenomen. Het is dezelfde eerlijkheid en oprechtheid waarmee hij zijn teksten over dagelijkse dingen over zijn lippen laat rollen. Hij is minder bombastisch, maar dat is juist waar de charme in zit. Hij haalt zijn teksten uit simpele dingen. Hij beschikt over de gave om te zingen over Angry Birds en tegelijk een link te leggen met vrouwen. Of terug te komen op de oudere track “MDMAzing” met het nieuwe “Children of Bedford”. ”Just because I have a song about MDMA, don’t mean that I think that you can take them anyway.” Dit weet hij mooi te concluderen met de les dat je folkzangers gewoonweg niet als voorbeeld moet nemen.

Hij heeft er voor de sier een “Protest Song” op gezet, waarmee hij te kennen geeft met de meute mee te doen. Hij heeft nooit iets gedaan om een revolutie in gang te zetten, maar zo’n lied schijnt bevorderend te zijn voor zijn albumverkoop. Het zijn dit soort vreemde twists die een glimlach op je gezicht toveren. Wat te denken van “Orange”, een titel die bedacht is om aan te geven dat het weldegelijk een rijmwoord kent. Beans On Toast maakt muziek onder het mom van “het zijn de simpele dingen die het leven mooi maken.” Dat hoor je in alles terug, ook muzikaal gezien.

Hij begeleidt zichzelf op akoestische gitaar en zet hiermee geen muzikaal hoogstaand kunstwerk neer. Dat hoeft niet, dat zou niet passen bij zijn geluid. Dat wordt namelijk al op verschillende manieren ondersteund en wordt zo interessant gehouden. De ene keer is het een trompet die “Beer And A Burger” siert, andere keer doet er een accordeon mee op “Dry War”. Het gaat verschillende kanten op en telkens weer zet hij je aan het denken of weet hij een gevoelige snaar te raken, zoals hij doet met opener “Microwave Popcorn”. Hij is oprecht, doordacht en zegt waar het op staat. Beans On Toast vist naar een bedankje, maar vangt een dik compliment voor een pracht van een album.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Beans On Toast Label:Xtra Mile Recordings
Cover Tim Barry - 40 Miler

Tim Barry - 40 MilerHet is een trend van de laatste jaren: punkrockers die hun elektrische snaren...

Cover Please Be Frank - The Ocean

Please Be Frank - The Ocean Please Be Frank is een project van singer-songwriter Frank van den Ende....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT