RECENSIE: Brian Eno - Lux

Cover Brian Eno - LUX
recensie cijfer 2012-12-30 Vanaf de eerste toon is hij er weer, de ongrijpbare sfeer die Brian Eno al zo vaak wist te creëren op zijn albums. Verwacht geen baanbrekende nieuwigheden op LUX. Dat hoeft ook helemaal niet als 64-jarige die een grootse carrière als muzikant en producer achter de rug heeft. Eno heeft zitten knutselen aan vier lange composities die naadloos op elkaar aansluiten. Dit is knap, maar tegelijkertijd ook een punt van kritiek. 75 minuten waarin niet heel veel verschillends gebeurt, is toch een lange zit. Intensief luisteren komt hier de muziek eens niet ten goede. Als achtergrondmuziek, bijvoorbeeld tijdens het lezen, blijft deze ambient echter geschikt.

Het recept is duidelijk: ingetogen pianospel dat omlijst wordt met strijkers en synths. De veranderingen zijn steeds miniem en dit zorgt ervoor dat ze bijna niet op te merken zijn. Eno, die blijkbaar niet moeilijker wilt doen dan nodig is, heeft de stukken ‘LUX 1’ t/m ‘LUX 4’ gedoopt. Het openingsnummer is het meest toegankelijke van de plaat. In het pianospel is hier en daar zelfs enige melodie te herkennen. De strijkers geven het nummer een zorgeloos karakter. Om tot rust te komen hoef je niet op zoek naar een of ander wellnesscentrum. Eno nodigt je uit om in een stoel te zitten en alleen maar naar buiten te staren.

De momenten dat de muziek echt je aandacht weet te trekken zijn spaarzaam. De aanzwellende begeleiding aan het einde van ‘LUX 2’ en de hoge, ijle klanken in het middenstuk van het volgende nummer zijn de enige. Het hangt dus heel erg af van de manier waarop je naar LUX luistert, hoe je de plaat kunt waarderen. Daarnaast zijn er geen grote verschillen met beroemde albums als Ambient 1 en Ambient 4. Als je deze platen in je kast hebt staan en ze er maar sporadisch uithaalt om je hoofd even leeg te maken, heeft LUX weinig toegevoegde waarde. Voor alle anderen is het een investering waard.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Brian Eno Label:Warp
Cover Tim Hecker - Instrumental Tourist

Tim Hecker - Instrumental TouristSSTUDIOS(Software Studios Series) is een nieuw project van het label Software...

Cover Interpol - Turn On the Bright Lights: Tenth Anniversary Edition

Interpol - Turn On The Bright Lights: Tenth Anniversary Edition Het is alweer tien jaar na het uitbrengen van het debuut Turn On The Bright...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT