RECENSIE: Opgeduveld - Opgeduveld

Cover Opgeduveld - Opgeduveld
recensie cijfer 2013-01-03 De mannen van Opgezwolle en DuvelDuvel vormden begin 2000 de gelegenheidsformatie Opgeduveld. Hun enige album Opgeduveld bestaat dit jaar een decennium en vanwege die gelegenheid wordt het opnieuw uitgebracht. Het is hiermee de vierde keer dat dit album wordt uitgebracht. Iets wat overigens heftiger klinkt dan het is. Van de eerste issue (die met het legendarische brandgat) verschenen er slechts enkelen en die waren zo snel uitverkocht dat er meteen een grotere maar wel weer gelimiteerde lichting van vijfhonderd, door de leden gesigneerde en wederom van een brandgat voorziene, cd’s werd gemaakt. Later verscheen er via Top Notch ook nog een derde niet gelimiteerde versie.

Met de zoveelste release van Opgeduveld brengt Top Notch één van de dragende albums van de Nederlandse Hiphop weer onder de aandacht. De huidige vierde versie van Opgeduveld wordt naast de cd uitgave ook nog eens op vinyl geperst. Het belangrijkste is echter dat de 2012 versie is voorzien van vijf extra nummers. Met de negen originele nummers brengt dit het totaal op veertien nummers. Twee van de vijf bonus nummers, te weten ‘Intro Opgeduveld 2’ en ’Hardhoofd’ zouden op het album Opgeduveld 2 komen. Dit album is er door meningsverschillen echter nooit gekomen. Het is dus voor de fans wel leuk dat deze nummers niet verloren zijn gegaan.

De andere drie bonusnummers ’Stabiele factor’, ’Pimprappers’ en ’Mijn Zone’ zijn ondertussen al jaren oud. ‘Pimprappers’ was het begin van de samenwerking tussen Opgezwolle en DuvelDuvel. Dit nummer verscheen eerder op het album Van Aap Naar Primaat van DuvelDuvel. ‘Stabiele Factor’ was opgenomen voor Opgeduveld 2, maar verscheen op een pre-release van Aap-O-Theek van DuvelDuvel. ‘Mijn Zone’ tenslotte werd in 2004 als single uitgebracht. De meerderheid van de bonusnummers was dus al jaren op internet te vinden. Voor veel mensen zal dit een overbodige uitgave zijn. Maar ondanks de tien jaar die verstreken zijn sinds de originele release, het uitblijven van Opgeduveld 2 en de kleine hoeveelheid nieuwe nummers is Opgeduveld een album dat fier overeind blijft. Een album waar iedereen kennis van zou moeten nemen. Oud, maar nooit gedateerd.

De release van Opgeduveld maakt ruimte voor speculaties over cd’s die ook een re-release verdienen. In de hoop dat de mannen van Top Notch meelezen stel ik re-releases voor van de volgende albums: Spuugdingen van Opgezwolle, Spelenderwijs van VSOP, Smookbreeks van Raymzter en de Straatremixes van D-men.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Opgeduveld Label:Top Notch
Cover Sticks & Moon - Stick Bukowski

Sticks & Moon - Stick Bukowski EP Sticks , de rapper die door velen nog steeds wordt gezien als de frontman...

Cover Deftones - Koi No Yokan

Deftones - Koi No Yokan Deftones is typisch zo’n band die altijd meedraaide in de top, maar nooit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT