RECENSIE: Steve Hackett - Genesis Revisited II

Cover Steve Hackett - Genesis Revisited II
recensie cijfer 2012-12-28 Hoewel Steve Hackett al in 1977 Genesis verliet, zal zijn naam wel voor eeuwig verbonden blijven met de Engelse progrock-grootmacht. Hij was tenslotte gitarist tijdens de meest creatieve periode van de band. De solocarrière van Hackett omvat inmiddels een omvangrijke catalogus, maar hij heeft nooit de populariteit gehad die Peter Gabriel, die Genesis in 1975 verliet, wel ten deel viel. Wel gaat de man onverdroten voort met het maken van soloplaten en onder zijn eigen naam verschijnt dan ook Genesis Revisited II; een dubbele verzamelaar met remakes van stokdoude Genesis klassiekers en de opvolger van Genesis Revisited uit 1996.

Op Genesis Revisited II staan behalve de Genesis nummers ook nog vier, door Steve Hackett geschreven, maar nooit op Genesis platen verschenen, nummers uit diezelfde periode. Voor de uitvoering van de songs heeft hij een prominent leger aan muzikanten en vocalisten opgetrommeld. Namen als Steven Wilson, Mikael Åkerfeldt, Steven Rothery, Nik Kershaw, John Wetton en Neal Morse zijn slechts een kleine greep uit de grote namen die de revue passeren.

Dan blijft het de vraag of het nu echt wel zo nodig is om de oude Genesis nummers opnieuw op te nemen. Het zal ongetwijfeld de nodige wenkbrauwen doen fronsen, maar de liefde en bevlogenheid waarmee Hackett zijn kindjes nieuw leven heeft ingeblazen straalt er vanaf. Natuurlijk missen we de zang van Peter Gabriel, maar dit wordt vakkundig opgevangen door de kundige vocalisten.

Op de eerst schijf zijn het vooral het lange ‘Supper’s Ready’ en ‘The Musical Box’ die de aandacht opeisen. De perfecte productie en het hoogstaande spel brengen deze songs opnieuw tot leven en zijn anno 2012 nog steeds een blauwdruk voor de perfecte progrock-song. Maar ook van het rustige ‘The Lamia’ gaan je oren slap hangen. Prachtig! Wanneer je de overbekende opening hoort van ‘Dancing With The Moonlight Knight’ is het net of je Peter Gabriel hoort. Een prachtige prestatie van Francis Dunnery die ook in ‘Supper’s Ready’ geregeld te horen is.

Op de tweede schijf staan twee nummers van A Trick Of The Tail de plaat waarop voor het eerst Phil Collins als zanger is te horen. In dit geval wordt de zang door respectievelijk Jakko Jakszyk (‘Entangled’) en Amanda Lehmann (‘Ripples’) verzorgd en zij doen dat zeker niet onverdienstelijk. Van opvolger ‘Winds And Wuthering’ horen we zelfs vier songs langs komen. Het is het laatste Genesis album waarop Steve Hackett nog te horen is. Hierna viel Genesis al snel ten prooi aan de commercie en was het afgelopen met de fabelachtige songs uit een glorieuze periode van één van de beste progrock bands allertijden.

Genesis Revisited II is voor iemand die onbekend is met het oude werk van Genesis een perfecte kennismaking, maar ook de fans van het eerste uur zullen zich niet bekocht voelen met de liefdevolle uitvoeringen die dicht tegen het origineel aanschurken. Daarbij klinken de nummers door de perfecte productie als een klok. Wederom een geslaagde exercitie van Steve Hackett.
Recensent:Jan Didden Artiest:Steve Hackett Label:Century Media
Cover Blitz Kids - Never Die

Blitz Kids - Never DieAls je door Kerrang! word genomineerd voor ‘Beste Britse nieuwkomer’ dan...

Cover Geoff Tate - Kings & Thieves

Geoff Tate - Kings & Thieves Het heeft eerder dit jaar flink gedonderd in het Queensrÿche kamp; zanger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT