RECENSIE: Andy Burrows - Company

Cover Andy Burrows - Company
recensie cijfer 2012-10-22 Ruim drie jaar geleden is het alweer dat drummer Andy Burrows uit Razorlight stapte, niet dat het wereldnieuws was, maar frappant was het wel toen hij zich luttele weken later als soloartiest aansloot bij dezelfde platenmaatschappij als zijn ex-band. Burrows, die onder andere de hoofdverantwoordelijke was voor hitsingle America, stelde een band samen en bracht in 2010 onder de naam I Am Arrows zijn tweede ‘solo’-album uit. Zijn eerste, The Colour Of My Dreams, was een liefdadigheidsproject en zag reeds in 2008 het levenslicht.

De muzikale honger van de multi-instrumentalist was daarmee echter nog lang niet gestild. Vorig jaar kwam hij samen met Editors-zanger Tom Smith prompt met een ‘kerstalbum’ op de proppen en als drummer verbond hij zich aan indieband We Are Scientists. Op Company hanteert Burrows een brede aanpak, wat vooral zichtbaar is in de diversiteit van de nummers die de revue passeren.

Dat hij een getalenteerd en veelzijdig singer-songwriter is, laat hij dan ook tien nummers lang horen. De aanstekelijke openers ‘Company’ en ‘Because I Know That I Can’ bevatten heerlijke melodieën en weten zich direct in je hoofd te nestelen. De ene keer zijn het de strijkers die verbazen, de andere is het heerlijke pianoarrangement dat je in vervoering brengt. Op ‘Keep On Moving On’ komt zelfs plotseling een volleerde gitaarsolo voorbij die in menige rocksong niet zou misstaan.

Aan zwijmelaars waagt hij zich echter ook, het zoetsappige ’Somebody Calls Your Name’ is in dat opzicht de eerste misser en ‘Stars In The Sky’ zet die neerwaartse spiraal gestaag voort. Even lijkt het album in een sleur te belanden en in mineur te eindigen maar met een spervuur aan energie, en wederom een sterke melodie, weet het uptempo ‘Shaking The Colour’ de plaat daar echter vakkundig van te behoeden. Duidelijk is dan ook dat de kwaliteiten van Burrows vooral liggen in nummers van laatstgenoemde strekking.

Burrows presenteert zich als muzikale veelvraat, maar blaast je met Company absoluut niet omver. Revolutionair is het evenmin, maar desondanks laat de Engelsman met zijn arrangementen en het diverse songmateriaal horen een bepaalde eigenheid te bezitten. Precies dat maakt Company tot een bovengemiddelde luisterervaring. Bovendien bewijst hij met nummers als ‘Because I Know That I Can’ en ‘Company’ als geen ander mooie melodieën te kunnen schrijven. Dan wordt zoetsappigheid als op niemendalletje ‘Somebody Calls Your Name’ je al snel vergeven.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Andy Burrows Label:Pias
Cover Vonder & Bloom - Shouldn`t Say This

Vonder & Bloom - Shouldn`t Say ThisJe kent Nina Ebbenhout en Caroline Ouwendijk, oftewel Vonder & Bloom ,...

Cover Teus Nobel - Flow

Teus Nobel - Flow De in 2006 aan het conservatorium afgestudeerde Teus Nobel heeft de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT