RECENSIE: BZB (Band Zonder Banaan) - 7 (Zeven)

Cover BZB - Band Zonder Banaan - 7
recensie cijfer 2012-09-21 Wat begon als schoolbandje tijdens de kerstviering van 1993 is nu negentien jaar later uitgebloeid tot een geslaagde band. Daar tussenin nog het imago van bier, boeren en Brabant te hebben gekregen, laat BZB merken dat het haar jeugdige trekken nog lang niet verloren is. Met trots presenteren de mannen 7, toevalligerwijs ook alweer het zevende album van de band die voorheen naar de naam Band Zonder Banaan luisterde.

De albumtitel slaat volgens de Brabantse volksband echter op de zeven zonden, zoals die beschreven staan in de Bijbel. Het thema komt verder terug in openingsnummer ‘7 Dagen 7 Zonden’. Het is een nummer dat iedere luisteraar tekstueel wel zal aanspreken, zeker in combinatie met het feestgedruis van de viool, drums en gitaren.

De komst van Ben Groenen is op ‘7’ meteen hoorbaar. We horen hem op toetsen, accordeon, mondharmonica en viool. Al deze instrumenten maken het mogelijk dat BZB anno 2012 weer heerlijke folkrock ten gehore kan brengen. Naast de folkrock klinkt de band ook als vanouds. Zelfs met nu en dan wederom wat gespit van rapper Def P op ‘Sta Op’, dat gegarandeerd een van de live-pareltjes zal worden.

BZB wordt meestal vergeleken met bands als Rowwen Hèze en Heideroosjes, maar waar deze twee met een knipoog over hun woonplaats zingen, verheerlijkt BZB Volkel tot in den treure bij het nummer ‘Mijn Dorp’. Jack Poels, zanger van Rowwen Hèze, schreef overigens ook ‘Blind Achterna’, dus de vergelijking met deze Limburgse concurrent is niet geheel natte vingerwerk.

Het tempo op de nieuwste plaat ligt aardig hoog, waardoor er zoals eigenlijk altijd wel weer een feest gecreëerd wordt door deze folkgroep. ‘Koude Storm’ is daarentegen een buitenbeentje. Minder feest, minder gehecht. Maar één zonde op een dozijnplaat zorgt voor een dikke, dikke 7 voor dit verfrissende album.
Recensent:Joey van der Leemputten Artiest:BZB (Band Zonder Banaan) Label:Suburban Records
Cover San Cisco - Awkward EP

San Cisco - Awkward EPIk hou ervan wanneer een band iets heeft dat ik nog nooit gehoord heb. Maar...

Cover Glen Hansard - Rhythm And Repose

Glen Hansard - Rhythm and Repose De 42-jarige Ier Glen Hansard is vooral een singer-songwriter, maar hij mag...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT