RECENSIE: Human Woman - Human Woman

Cover Human Woman - Human Woman
recensie cijfer 2012-07-20 Human Woman is een project van de IJslanders Jon Atli Helgason
en Gisli Galdur. IJsland heeft altijd vaak een muzikale verrassing in petto, maar niet alles is even goed. Apart meestal wel. Gisli ken je misschien van Trabant, dat een eclectische mix van half elektronische noise-pop-punk-funk maakt. Human Woman is wat minder uitbundig en daardoor coherenter. Jon is overigens ook al een aantal jaren bezig als Sexy Lazer.

Hun eerste album, toepasselijk getiteld Human Woman heeft elektronica als basis en combineert dat met disco, rock, pop en jawel: een beetje dubstep. Niet gemakkelijk voor mainstream oren, maar best puik voor wie het experiment niet schuwt.

‘Einn Eftir’ geeft hier meteen een voorbeeld van. Gelaagde elektronische beats en bliepjes met britpop achtige melodie en zang. Die wat klagerige zang komt direct terug in ‘It’s Gonna Hurt You’, maar de accenten verschuiven van britpop naar disco. Het geheel wordt afgetopt met een dubbele handklap. Er mag gedanst worden, dames en heren.

Een herinnering aan de Stone Roses track ‘Fools Gold’ dringt zich op bij ‘Delusional’. Helemaal niet gek en met een coole break. Ook verkrijgbaar in drie modernere remixen. Meer van deze tijd is ‘White Knight’. Een minimal techno-beat, sprankelende synths en dubeffecten. Met vocalen erover zou dit behoorlijk raar kunnen klinken, maar het voelt vreemd genoeg heel natuurlijk aan.

Lekker freaken en wegdromen kan ook bij Human Woman. ‘DDDI’ en ‘Lazer & Magic’ lakken alle regels aan hun laars. Je raakt er gemakkelijk de weg in kwijt. Op ‘Love Games’ valt alles weer in elkaar. Dit is een erg lekker nummer met een goede tekst. Check vooral ook de Bix remix op spotify, want die haalt het tempo omlaag en legt een zware electrolaag over de track.

De uitsmijter ‘Sleepy’ laat op het nippertje nog een heel andere kant van Human Woman zien. Zorgvuldige percussie met aanzwellende melodieën en drums in een slepende compositie. Een hoogtepunt op de valreep.

Human Woman is een wat vreemde IJslandse combinatie van een diversiteit aan stijlen en invloeden. Toch voelt het album nergens geforceerd aan, maar juist heel eigen en natuurlijk. Zeker het beluisteren waard.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Human Woman Label:News
Cover Still Flyin' - On a Bedroom Wall

Still Flyin' - On a Bedroom Wall Still Flyin’ schijnt een heuse feestband te zijn. Een bont gezelschap dat...

Cover Flash Fiktion - Flash Fiktion

Flash Fiktion - Flash Fiktion Zijn Britse jongeren zo ongelofelijk creatief, zijn er zo veel of weten de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT