RECENSIE: The Temper Trap - The Temper Trap

Cover The Temper Trap - The Temper Trap
recensie cijfer 2012-05-18 Het Australische The Temper Trap mag toch met een gerust één van de revelaties van 2009 genoemd worden. De sfeervolle poprock van de heren deed vooral de harten van menig festivalganger harder kloppen, al bleven de resultaten in de hitlijsten uit. En het is zeer de vraag of die resultaten er met tweede plaat The Temper Trap wel komen en of de hartjes nog wel zo snel zullen kloppen.

Want waar debuutplaat Conditions met liedjes als ‘Fader’, ‘Sweet Disposition’ en ‘Rest’ een frisse, frivole indruk achterliet, is het selftitled album wat deze maand verschijnt een flets werkje. Dat zit hem vooral in het volgende: Conditions was een beetje awkward. De vreemde, hoge en uiterst volle zang van frontman Dougy Mandagi en de stuwende, hypnotiserende muziek klonken en klinken nog altijd vreemd. Het was alsof The Temper Trap dat meisje was met die sproetjes of die jongen met die ietwat schuchtere indruk. U kent ze en ze zouden niet zo leuk zijn als ze niet die gekkigheidjes hadden.

En juist de gekkigheidjes zijn gesneuveld op The Temper Trap. Regelmatig vervangt Mandagi zijn hoge kopstem voor een lagere variant, waardoor hij gewoner wordt. Natuurlijk, Mandagi is nog steeds een prima zanger, maar hij zou nu ineens ook in Take That kunnen zingen en dat is nou net niet waar we bij The Temper Trap naar op zoek zijn.

Ook het hypnotiserende karakter van de liedjes is verminderd en dat komt vooral door de minder vooraanstaande plek van de drums en de vreemde experimenten met elektronica. Die waren er ook al wel op Conditions, maar worden nu stomweg minder slim ingezet.

Natuurlijk, een nieuwe weg inslaan kan geen kwaad voor een band. Vernieuwing is een toverwoord. Maar als we tot de conclusie moeten komen dat op dit album ‘This Is Happines’ eigenlijk het beste nummer is, dan moeten we ook concluderen dat het uitgerekend het nummer is wat het dichtst bij de oude sound staat. En daarmee is de conclusie dat deze vernieuwing geen geslaagde is. Natuurlijk is The Temper Trap geen enorm slecht album, maar voor een band die zoveel goede nummers op hun debuutplaat wist te zetten, is het wel ondermaats.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:The Temper Trap Label:Pias
Cover Cancer Bats - Dead Set on Living

Cancer Bats - Dead Set On LivingEven de meubelen aan de kant, want er mag gemaaid worden met de armpjes en...

Cover Minus The Tiger - Minus The Tiger

Minus The Tiger - Minus The Tiger Het prestigieuze label V2 durfde het aan met Minus The Tiger . Het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT