RECENSIE: Klavan Gadjé - Harrejasses Hotel

Cover Klavan Gadjé - Harrejasses Hotel
recensie cijfer 2012-04-20 Met het festivalseizoen vlak voor de deur levert Klavan Gadje haar tweede album af. Op Harrejasses Hotel zoekt de tienkoppige Balkanband de uitersten van onuitputtelijke, vrolijk stemmende energie nog verder op. Het thema rond de tweede cd is gebaseerd op een ontzettend vies hotel waar tegelijkertijd de beste en grootste feesten georganiseerd worden. Dit wordt fantastisch bezongen op het gelijknamige nummer waarop de Balkan blazers samen komen met een Grieks aandoend basis ritme. Helemaal toepasselijk is de grauwe stem van de zanger hier.

Verspreid over de nummers worden op Harrejasses Hotel vrolijk stemmende teksten gecombineerd met verrassende wereldmuziekcombinaties. Franse chanson, ska ritmes en Russische polka’s worden samen in een grote Balkan blender gegooid. Waar de groep soms de serieuze kant, qua tekstueel werk, op lijkt te gaan komt het gezelschap toch altijd weer uit bij de vrolijk stemmende boodschap dat het leven maar een feestje moet zijn. Het knallende ‘Rad Voor Ogen’, het Oosters aandoende ‘Nergens’ en het walsje van ‘Geld en Vrouwen’, allen doen je overeind springen uit de stoel om door de kamer heen te hossen. Iedereen getroffen door de crisis zal dankzij Harrejasses Hotel zijn ellende op slag vergeten.

Het tien man sterke gezelschap van Klavan Gadje ziet er op het eerste gezicht al uit alsof ze wel van een feestje houden. Hun tweede album Harrejasses Hotel onderbouwt dit volledig. Stil zitten is onmogelijk en verschillende wereldmuziekstijlen worden fantastisch in de Balkan ritmes ingebouwd. Vaak doet de cd denken aan het vrolijkere broertje van het project dat Rico en Sticks ooit samen met Muppetstuff opnamen. Het mag ook wel heel raar gaan lopen als Harrejasses Hotel voor het komende seizoen al niet stijf volgeboekt is. Heerlijk een paar daagjes ongestoord feesten in een smerige omgeving!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Klavan Gadjé Label:Eigen Beheer
Cover The Shins - Port of Morrow

The Shins - Port of MorrowWordt 2012 het échte doorbraakjaar van The Shins ? Het zou zomaar kunnen. De...

Cover Soulfly - Enslaved

Soulfly - Enslaved Soulfy is ooit opgericht uit frustratie omtrent Sepultura. Max Cavalera...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT