RECENSIE: Anneke van Giersbergen - Everything is Changing

Cover Anneke van Giersbergen - Everything is Changing
recensie cijfer 2012-01-27 Bij uw recensent kan Anneke van Giersbergen weinig fout doen. De fraaie platen die zij met The Gathering inzong en het afwisselende solowerk waren zonder uitzondering van grote klasse. In al die tijd deed zij alle mogelijke muzikale zijprojecten en gastbijdragen zonder daarbij haar integriteit te verliezen, want wat zij deed was altijd van hoog niveau. Onvergetelijk was haar bijdrage in het tv programma ‘De Tiende Van Tijl’ van Tijl Beckand waarin zij liet horen ook met een klassiek stuk goed uit de voeten te kunnen.

Gelukkig kunnen we dan nu een heel nieuw album van deze muzikale duizendpoot verwelkomen en om maar meteen met de deur in huis te vallen: Everything Is Changing is briljant in al zijn facetten. Alles wat Anneke deed in voorgaande jaren komt samen op deze geweldige plaat. Het kan bijna niet anders of dit moet het definitieve doorbraakalbum worden voor Anneke als soloartiest. Ze heeft dan ook niets aan het toeval over gelaten, want behalve de begeleiding van haar vaste muzikale team heeft ze de hulp ingeroepen van de Portugese producer Daniel Cardoso die onder andere bekend is van zijn samenwerking met Anathema en verder een indrukwekkende lijst van muzikale gastbijdragen heeft staan. Daarbij verzorgde hij ook het toetsenwerk op dit album.

Waar op haar vorige studioplaat In Your Room de aanpak behoorlijk poppy was, daar gooit Anneke het nu over een andere boeg. Het kan niet anders of bij fans van The Gathering gaat deze plaat aanslaan want stevige rock voert weer de boventoon in de muziek van Anneke, die overigens de naam Agua de Annique definitief heeft laten vallen. In sommige nummers komt de naam van haar eerste werkgever wel heel nadrukkelijk bovendrijven. Luister in dat kader maar naar de mooie riff in het stevige ‘Stay’ en het zware karakter van ‘Too Late’. Nummers die zo op Nighttime Birds hadden kunnen staan. ‘Hope, Pray, Dance, Play’ heeft een stevige riff, maar is catchy en kun je bijna direct meezingen. De meeste andere nummers hebben even tijd nodig, maar dat maakt dat dit album een echte groeibriljant is.

Een naam die ook regelmatig opduikt wanneer je naar Everything Is Changing luistert is Garbage. Vooral de elektronica in ‘Take Me home’ doet daar aan denken, maar ook de gedempte riff in ‘Slow Me Down’ wijst die kant op. Daarbij hebben die nummers een zelfde soort wending die aan de band rond Shirley Manson doet denken. Nog meer hoogtepunten noemen is bijna ondoenlijk omdat over elk nummer wat positiefs valt te vertellen, maar beschouwende nummers als het titelnummer, het ingehouden ‘I Wake Up’ en de ballad ‘Circles’ zijn een lust voor het oor. Ze laten een zelfbewuste vrouw van bijna veertig horen die in een nieuwe levensfase is beland, eindelijk de rust heeft gevonden en dat mooi weet te verwoorden.

Omdat alle twaalf nummers geweldig zijn en ook de productie van hoog niveau is kunnen we spreken van een plaat die met kop en schouders uitsteekt boven het toch al niet misselijke Vaderlandse aanbod. Het nieuwe jaar is net begonnen, maar hier duikt een plaat op die nu al tot de hoogtepunten van 2012 gerekend gaat worden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Anneke van Giersbergen Label:Pias
Cover First Aid Kit - The Lion's Roar

First Aid Kit - The Lion's RoarIs 2012 het jaar van de doorbraak van First Aid Kit ? Het lijkt er wel op....

Cover The Intersphere - Hold On, Liberty!

The Intersphere - Hold On, Liberty! Hold on, liberty! is alweer het derde album voor de Duitse band The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT