RECENSIE: Heideroosjes - Cease-Fire

Cover De Heideroosjes - Cease-Fire
recensie cijfer 2011-11-24 De Heideroosjes stoppen ermee. De Limburgse punkband wordt in 1989 opgericht en weet zich in de loop der jaren te ontwikkelen tot een vaste waarde binnen de Nederlandse muziekscene. Dit doet het viertal door heel veel op te treden en er een gezonde DIY mentaliteit op na te houden. De albums van de band laten een duidelijk stijgende lijn horen. Van de rammelpunk van Noisy Fairytales tot de zelfverzekerde punkrock van Fast Forward, het beste album dat de band afleverde.

En nu is het bijna afgelopen, maar voor het zover is gaat de band nog tot eind september 2012 op tournee en daarnaast verschijnt er nog een laatste plaat. Deze heeft de zeer toepasselijke titel Cease-Fire meegekregen en staat grotendeels in het teken van het naderende afscheid. Nummers als ‘Tot Hier’, ‘Knetterhard’, ‘Ten Years’ en ‘Mountains’ handelen over de carrière van de band die hoogtepunten kende, maar ook veel opoffering van de bandleden heeft gevraagd. Dit laatste thema klinkt het duidelijkst door in het door Stef Bos geschreven ‘Tussen De Liefde En De Leegte’.

Het allermooiste nummer op Cease-Fire is het heerlijk melancholische ‘Weg Van De Meeste Weerstand’, waarin zanger Marco Roelofs terugblikt op de carrière van ‘zijn’ band. Hij zingt over veertienjarige jochies die een bandje oprichten en jaren later festivalweides plat spelen. Aan het eind van het nummer zingt hij over een man, wiens gitaar in een hoek staat naast zijn reistas. “Omdat het nooit meer mooier wordt dan het ooit was.” Wilde je weten waarom de Heideroosjes uit elkaar gaan? Nou, daarom dus.

Veel songs handelen dus over de Heideroosjes, maar Roelofs kan het ook niet laten om nog een paar keer maatschappijkritisch uit de hoek te komen. Het ijzersterke ‘Dansen Met De Dood’ gaat over een soldaat in een oorlogssituatie. In ‘Burka Blues’ zingt Roelofs over een onmogelijke flirt met een moslima en ‘Utoya Dreams’ gaat over het drama dat zich van de zomer op het gelijknamige Noorse eiland afspeelde. Cease-Fire eindigt met ‘Dan Zal Ik Mijn Bakkes Houwe!’. Hierin zingt Roelofs dat hij zal blijven ageren tegen misstanden. Blijkbaar heeft hij dus wel plannen voor na het einde van de Heideroosjes.

Tekstueel gezien is Cease-Fire erg goed en ook muzikaal is het album dik in orde. De sound ligt in het verlengde van voorganger Chapter Eight: The Golden State en het album is met een speelduur van iets meer dan een half uur lekker to the point. Waar de oude platen van de band nogal eens wat vullers bevatten, is op Cease-Fire elke song een schot in de roos. Beluisteren van het album doet je opnieuw beseffen hoe ontzettend jammer het is dat de Heideroosjes straks niet meer bestaan.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Heideroosjes Label:Pias
Cover Drake - Take Care

Drake - Take CareEen album van achttien tracks, met dik een uur speeltijd. Het is zeldzaam...

Cover Sef - De Leven

Sef - De Leven De rapper Sef heeft de afgelopen jaren ontzettend veel muziek uitgebracht....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT