RECENSIE: Laura Marling - A Creature I Don't Know

Laura Marling - A Creature I Don’t Know
recensie cijfer 2011-09-20 De 21-jarige Laura Marling heeft er goed aan gedaan om niet in Noah And The Whale te blijven hangen. Haar eerste twee prachtige albums - Alas, I Can Not Swim en I Speak Because I Can waren zowel verkoop- als awardsuccessen. Knap aan Marling is dat haar muziek niet per se over vandaag hoeft te gaan. De liedjes zijn kleine verhaaltjes, vaak over vrouwen, maar of die vrouwen uit een middeleeuws dorpje of een moderne stad in 2011 komen, is nooit helemaal duidelijk. Het maakt Marling’s albums tijdloos, maar tegelijkertijd een beetje kil.

Derde plaat A Creature I Don’t Know is wat dat betreft niet veel anders. Nog steeds voel je nergens het mens achter de nummers, maar de teksten zijn boeiend en de verhalen geweldig. Het grootste verschil tussen de eerste twee platen en deze, is dat het allemaal iets duisterder is. Misschien ligt dit aan Marling’s nieuwe status als volwassene, maar waarschijnlijker is dat het door alle adult-literatuur komt die door Laura als inspiratiebron wordt genoemd. Voorbeeld hiervan is het seksueel getinte ‘The Beast’. De zangeres schetst een personage dat, ondanks dat er ‘betere keuzes’ zijn, met ‘het beest’ naar bed gaat. Om een ander pijn te doen, uit naïviteit, omdat het spannend is? Je draait het nummer twintig keer om daar achter te komen.

A Creature I Don’t Know staat bol van dit soort interessante verhalen. Maar ook puur muzikaal is het album weer een pareltje. ‘Salinas’ is met zijn prachtige opbouw een hoogtepunt. Deze song begint als lap grond en eindigt als zomers bos. En ook eerste single en ode aan de Godin van Wijsheid ‘Sophia’ voelt aan als een wondertje. A Creature I Don’t Know biedt huisvesting aan Marling’s mooiste nummers tot nu toe. De bron, bestaande uit zang, akoestische gitaar en hier en daar een ukelele, is nog lang niet uitgeput.

Toch blijft er één ding knagen en dat is het gebrek aan emotie. Maakt Marling als jonge 21-jarige niet genoeg mee om van haar platen iets persoonlijks te maken? Net als bij eerder werk, sta je als luisteraar ook bij A Creature I Don’t Know op armlengte afstand toe te kijken. Een prachtig album, maar Laura, hopelijk laat je ons op je vierde plaat echt binnen.


Eerdere recensies van Laura Marling:
- 21-05-2010: I Speak Because I Can.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Laura Marling Label:Cooperative Music
Sixteen Horsepower – Yours, Truly

Sixteen Horsepower - Yours TrulyTussen 1992 en 2005 maakt Sixteen Horsepower een titelloze EP en vier...

Ming`s Pretty Heroes - Karma

Ming's Pretty Heroes - Karma Een mooie foto van de roodharige zangeres Ai Ming Oei siert de hoes van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT