RECENSIE: Ziggy Marley - Wild and Free

Ziggy Marley – Wild and Free
recensie cijfer 2011-06-23 Van alle ontelbare leden die het geslacht Marley rijk is brengt Ziggy Marley de erfenis van zijn vader het beste naar voren. De zanger ontwikkelde een geluid waarin rustige ballades voortreffelijk samenvloeien met zijn zomerse reggae. Met name het in 2006 uitgebrachte ‘Love Is My Religion’ mag een echte klassieker genoemd worden.

Wild And Free is alweer het vierde en meest recente album van de reggaezanger. Wederom bevat de plaat alle standaardelementen van een Ziggy Marley-album. De nummers worden vrolijk gespeeld met catchy refreintjes. Tegelijkertijd dringt geen enkel nummer daadwerkelijk door naar de voorgrond. Schoolvoorbeeld hiervan is openingsnummer ‘Wild And Free’ . Het nummer toont sterke gelijkenissen met ‘Love Is My Religion’ en heeft daarmee alles in zich om ook tijdens optredens een voortreffelijke meezinger te worden. Het heerlijke gitaarritme en meerstemmige gezang maken het nummer helemaal compleet. Daarnaast moet de tekstuele inhoud van het nummer, over een fantastische wereld waarin marihuana gelegaliseerd zou zijn, elke Nederlander wel aanspreken.

‘Mmmm Mmmm’ ligt net zo lekker in het gehoor. Het refrein kabbelt voortreffelijk voort en gecombineerd met de rustgevende stem van Ziggy is ook dit nummer een pareltje. Een ander hoogtepunt is het duet tussen Ziggy en Heavy D op ‘It’. Laatstgenoemde is vooral bekend van de hiphopgroep Heavy D & The Boyz. Enkele jaren geleden stapte de rapper over naar de reggae en zijn mierzoete stem blijkt uitermate geschikt voor deze loversrock. Over een heerlijk pianomelodietje zingen beide heren tegen elkaar in. Wanneer Heavy D tegen het einde ook nog een stukje rapt tilt hij het nummer naar het hoogtepunt van Wild And Free.

Ziggy Marley flikt met het grootste gemak zijn kunstje nog een keer op Wild And Free. Zijn reggae klinkt, als vanouds, weer zo relaxt dat de plaat eenieder gegarandeerd laat meedromen. Daarnaast zullen de verscheidene nummers ook op de festivalweides zeer aangenaam zijn. Aan de andere kant blijft toch weer het gevoel hangen dat Wild And Free de zoveelste kopie is van klassieker ‘Love Is My Religion’. Het is met vier platen wel duidelijk dat Ziggy goed is in het neerzetten van gemakkelijk toegankelijke reggae. Het zou anno 2011 wel leuk zijn als de oudste zoon van Bob Marley zichzelf eens ging vernieuwen binnen het reggae genre.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ziggy Marley Label:Rough Trade Distribution
Freedom Call - Live In Helvetia

Freedom Call - Live in Helvetia Freedom Call heeft al zes studio albums en één live opname op hun actief...

Luciano –  Rub-A-Dub Market

Luciano (Reggae) - Rub-A-Dub Market Rub-A-Dub is Jamaicaanse reggae. Met zijn album getiteld Rub-A-Dub Market...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT