RECENSIE: Luciano Messenjah - Rub-A-Dub Market

Luciano –  Rub-A-Dub Market
recensie cijfer 2011-07-12 Rub-A-Dub is Jamaicaanse reggae. Met zijn album getiteld Rub-A-Dub Market probeert de Jamaicaanse zanger Luciano een statement te maken en tegenwicht te bieden aan de huidige hoeveelheid van dancehall en hiphop, die momenteel van het eiland komt. Luciano staat naast zijn grote output aan cd’s bekend om de vele samenwerkingen die hij aangaat. Deze keer is zijn album gemaakt in samenwerking met het Oostenrijkse Irievibrations. De in de studio ingespeelde 'riddims' blijken inderdaad een mooi tegenwicht te bieden tegen de computermuziek van de huidige generatie.

De naam Rub-A-Dub Market is naast titel van de cd ook meteen de titel van de openingstrack. En in dit nummer is het meteen helder, ‘Rub-A-Dub Market’ is inderdaad een duidelijk statement. Hier is iemand aan het woord die zeer gepassioneerd bezig is met zijn muziek. Het is dat reggae altijd zo vriendelijk klinkt, maar deze man is teleurgesteld in de huidige generatie muzikanten en laat dat weten ook. Door samen te werken met live muzikanten laat hij daarnaast op zijn manier merken dat zijn muziek wel degelijk bestaansrecht heeft en een belangrijke positie inneemt binnen de Jamaicaanse muziek.

Luciano is een echte rastafari en dat is ook duidelijk terug te horen in zijn nummers. ‘Hard Road’ is hier een mooi voorbeeld van. Het leven is een harde lange weg, maar Jah zal je helpen. Dit alles wordt gezongen met een prachtige warme en zachtmoedige stem, waardoor het geluid van deze man echt heerlijk in het gehoor ligt. Helaas staat er een flink aantal liefdesliedjes op het album, waarvan vooral de nummers ‘Truly Love Someone’ en ‘Feeling For Love’ minder uit de verf komen en daardoor de kracht uit het album halen. Hierdoor komt de nadruk op het begin van het album te liggen en lijkt het later wat weg te zakken. En als je na het laatste nummer met maar liefst zeven minuten stilte komt, gevolgd door een verborgen nummer, haal je zeker al de kracht uit je album. Zolang mensen dat vol blijven houden blijf ik ageren: kap daarmee, het is voor niemand interessant om zeven minuten naar stilte te luisteren en je vervolgens rot te schrikken als er ineens weer muziek is. Het bonusnummer is trouwens een stuk beter dan enkele van de liefdesliedjes, dus waarom dat nummer verborgen moest blijven is een raadsel.

Qua onderwerpen en muziek is Rub-A-Dub Market niet wereldschokkend, het zijn liedjes over Jah, de liefde en over reggaemuziek. Maar met een productie van drie albums per jaar hoef je dan ook geen wereldschokkend materiaal te verwachten van Luciano. Wat gelukkig wel kan worden gezegd, is dat het een heel lekker warm album geworden is en dat het heerlijk weg luistert. Reggae zoals het bedoeld is, gezongen door een zeer getalenteerde artiest.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Luciano Messenjah Label:Rough Trade Distribution
Ziggy Marley – Wild and Free

Ziggy Marley - Wild and FreeVan alle ontelbare leden die het geslacht Marley rijk is brengt Ziggy Marley...

Death Cab For Cutie – Codes and Keys

Death Cab for Cutie - Codes and Keys Je kunt veel zeggen over Death Cab For Cutie , maar niet dat de band geen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT