RECENSIE: Atari Teenage Riot - Is This Hyperreal?

Atari Teenage Riot – Is This Hyperreal?
recensie cijfer 2011-06-25 Wanneer je te horen krijgt dat er een reünie volgt van een band die ooit hoge ogen gooide, is de normale reactie een gemengd gevoel van nieuwsgierigheid en angst. Is een hernieuwd succes wel mogelijk na een split? Vele bands gingen hier al aan ten onder, dus blijft het een riskante onderneming, zelfs voor Atari Teenage Riot, de legendarische digital hardcore band uit Berlijn die splitste in 2000. Aangezien MC Carl Crack stierf aan een overdosis in 2001 -what’s in a name, nietwaar- werden ze voor Is This Hyperreal? versterkt door CX Kidtronik.

Deze muzikale versie van de Rote Armee Fraktion had ooit een enorm belangrijke betekenis in het herenigde Duitsland begin jaren ’90. Politiek protest in een digitaal punkjasje gegoten, bovendien gebracht door een jeugd die voor de val van de muur opgroeide, het was een gouden formule in die tijden. Vandaag schiet er echter maar weinig meer van over. Alec Empire en Nic Endo worden ook al een dagje ouder, waardoor hun eerder prekerige protestsongs enerzijds aan jeugdigheid inboeten en daarnaast bijna naar het belachelijke neigen. Er worden meer conspiracy theories in 43 minuten verkondigd dan een gek er op zijn ganse leven kan bedenken. Politiek en media krijgen er weer goed van langs, maar op een zodanig vage manier dat je als luisteraar eerder verlangt naar wat minder gezanik en wat meer muziek. De pseudo-filosofische praatjes vervangen gewoonweg de strofes in hun songs, waardoor meestal enkel het refrein de luisteraar in beweging zet. De zeer degelijke productie brengt dan ook weinig verandering in dit geheel. Er wordt nochtans hevig begonnen met de single ‘Activate’, maar daarbuiten komen ze niet verder dan enkele goede ideeën (‘Blood I My Eyes’, ‘Codebreaker’ en ‘The Only Slight Glimmer Of Hope’). Live kan de band waarschijnlijk nog de power van vervlogen tijden doen heropflakkeren, maar op plaat stellen ze enorm teleur.

Als belangrijke invloed in de extreme elektronische scene kan hun relevantie niet genoeg benadrukt worden, maar ze hadden moeten inzien dat dit niet voldoende was om de mensheid te overtuigen anno 2011. Ze hebben ons alvast in één iets wijzer gemaakt: niets is erger dan een “Atari midlife crisis”.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Atari Teenage Riot Label:Rough Trade Distribution
The Blood Arm - Turn And Face Me

The Blood Arm - Turn & Face MeDe aanbevelingen voor The Blood Arm zijn niet mis, zo valt in de persinfo...

No Surrender – Medicine Babies

No Surrender - Medicine Babies Het trio No Surrender bracht in 2003 haar debuut White Power Black Magic...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT