RECENSIE: Kraak & Smaak - Electric Hustle

[Kraak & Smaak] – [Electric Hustle]
recensie cijfer 2011-06-08 Kraak & Smaak is een duidelijk voorbeeld van een band waar ik wel een positief gevoel bij had, maar waarover ik ook eigenlijk maar bitter weinig kon vertellen om dit gevoel te onderbouwen. Zo wist ik dat ze uit Nederland afkomstig zijn, maar ontdekte ik pas bij het schrijven van deze recensie dat ze uit Leiden komen en belangrijker nog, dat het geen duo, maar een trio van producers is. Verder hebben ze een bescheiden hit gehad met het nummer ‘Squeeze Me’ en staat een van de heren van dit trio ook wel bekend als Pim van het dj-duo Wipneus en Pim.

Goed, dat is leuke informatie, maar wat voor muziek hebben deze drie heren ons te bieden op hun derde album? Electric Hustle is kort door de bocht bezien een mengsel van disco en popmuziek. Elektronisch is het zeker, maar drukte vind ik geen passende term voor de muziek op deze cd. Ondanks de dansbaarheid en een veelvoud van stijlen vormen de twaalf nummers tezamen namelijk wel een duidelijk en rustig geheel. De opener van deze cd, het nummer ‘Call Up To Heaven’ is een heerlijk dansbaar nummer en meteen al een van de hoogtepunten van deze cd. De stem van de zangeres die dit nummer verrijkt vertoont enige gelijkenis met Amy Winehouse.

Maar zoals al gezegd is dit nummer dus niet tekenend voor de rest van de nummers voor wat betreft het genre. Zo is het nummer ‘Wasted With A Smile’ meer een soulnummer, en heeft het nummer ‘My Synths Are The Bomb’ in het midden van het nummer bijna een technosfeer. ‘Hold Back Love’ is dan weer een typisch disconummer en is het afsluitende ‘Turrell’s Lament’ gewoon een ballad. En het is de kwaliteit van Kraak & Smaak die er voor zorgt dat dit alles gigantisch lekker in het gehoor ligt en bij elkaar past.

De muziek wordt nergens heel dwingend, maar sleept je wel heerlijk ongedwongen mee en hierdoor blijft het geheel uitermate prettig om naar te luisteren; typisch een cd die het goed gaat doen als afterpartymateriaal. De muziek geeft je de mogelijkheid je rustig bij te komen en blijft toch licht dansbaar. Door de vele stijlen is er voor ieder wat wils en met de ballad op het einde is het ook duidelijk wanneer het feest is afgelopen. Een mooie cd met een kop en een staart.


Eerdere recensies van Kraak & Smaak:
- 01-05-2008: Plastic People.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Kraak & Smaak Label:Pias
Note To Amy – Midnight Arsons/ Morning Ghosts

Note To Amy - Midnight Arsons / Morning Ghosts Note To Amy is een Nederlandse band die in 2005 is opgericht en in 2007 een...

Holly Golightly and The Brokeoffs – No Help Coming

Holly Golightly & The Brokeoffs - No Help Coming Na een carrière onder Billy Childish’ hoede bij Thee Headcoatees, een hele...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT