RECENSIE: Antwerp Gipsy Ska Orkestra - I Lumia Mo Kher

Antwerp Gypsy Ska Orkestra - I Lumia Mo Kher
recensie cijfer 2011-05-31 Misschien kan het zo wezen dat de zigeunermuziek op discobeats een aantal jaren geleden haar hoogtepunt bereikte als modegril, toch gaan alle gypsybands vrolijk door met het maken van opzwepende muziek. Het uit Antwerpen afkomstige Antwerp Gypsty Ska Orkestra maakte in 2007 haar debuut ‘Tuttilegal’. De plaat werd gekenmerkt door meer traditionele zigeunermuziek dan genregenoten Gogol Bordello en Shantel. Er waren akoestische nummers en snellere tracks, meestal voorzien van skaritmes. Op I Lumia Mo Kher gaat de band door op de ingeslagen weg, maar verkiest zij er bovendien voor om dubstep en samba hieraan toe te voegen. De cd werd eerst door de groep zelf opgenomen, om daarna later bij het label aangeboden te worden; hierdoor is het album dicht bij de band gebleven. Er wordt op het nieuwe album gezongen in het Servisch Romani, Engels, Nederlands en het Italiaans.

I Lumia Mo Kher staat in het teken van de volkszangers. 'Kerta Mange' is een cover van de overleden Servische zigeunerzanger Šaban Bajramović. Deze man hield van gokken, drank en vrouwen en leidde het leven van een rock ‘n’ roller. “Te Laat” is een eigen Nederlandse interpretatie in stijl van Andre Hazes. “Maar toen is toen en nu is nu; ik zal er maar mee moeten leven.” Op het album staan odes aan het levenslied ook technisch hoogstaande Roma-nummers zoals het door Marko Markovic met trompet ondersteunde “Basalaja”. Het wat rustigere, meer zompige “No Disco Boy” kan meegezongen worden en blijft het dichtst bij de door ondoordringbare ska/reggae-rook waar de band oorspronkelijk in gestoeld werd. 'A La Truko' heeft meer trompetloopjes en rap van MC Sebo. Op het album is goed te horen dat de groep roots heeft in de punkmuziek. Het dansbare, opgefokte 'Buzuki' kent dezelfde snelle overgangen. Op de momenten dat de gitaar uit de kast gepakt wordt klinken er wat zwaardere partijen.

Antwerp Gypsy Ska Orkestra is verre van dood. De band is er goed in geslaagd om dezelfde opgewektheid en speelsheid van liveoptreden over te brengen op de cd.I Lumia Mo Kher is een mix van verschillende stijlen. Bovenal is het feest.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Antwerp Gipsy Ska Orkestra Label:Excelsior Recordings
Blues Brother Castro - Out On The Beach

Blues Brother Castro - Out On The BeachWe zijn nog niet halverwege het jaar 2011 of we weten het al: Excelsior...

Achyronthia - Echoes Of Brutality

Achyronthia - Echoes Of Brutality Dat er in België heel wat talent ronddwaalt, weet elke rechtgeaarde rocker...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT