RECENSIE: Ron Sexsmith - Long Player Late Bloomer

Ron Sexsmith – Long Player Late Bloomer
recensie cijfer 2011-03-16 Al sinds zijn titelloze debuut, uit 1995 alweer, is duidelijk dat Ron Sexsmith een weergaloze componist is van de prachtigste popliedjes. Vaak met een lichte country inslag en soms met net iets meer soul- of popinvloeden dan anders. Maar ieder album bevat wel een aantal toekomstige klassiekertjes.

Een mooi voorbeeld is ‘Secret Heart’ van zijn debuut, dat Feist coverde op haar tweede album en dat zelfs Rod Stewart op de plaat zette. Ron Sexsmith kan dan ook al vanaf zijn debuut rekenen op de sympathie van collega muzikanten als Elvis Costello, en van veel muziekjourmalisten.

Zijn tiende (verzamelaars en zijprojecten even niet meegerekend)
album Long Player Late Bloomer is opnieuw een album met een aantal songs van grote klasse. Met het inmiddels zeer vertrouwde, country getinte Ron Sexsmith geluid, en dus ook weer met een aantal klassiekers in de dop. Een voorbeeld? “No Help At All” zou ik dan als eerste noemen. Zo’n heerlijke lome Ron Sexsmith song waarvan het lijkt alsof ie al jarenlang regelmatig op de radio voorbijkomt, zonder dat het klinkt als plagiaat.

En daar ligt eigenlijk zowel de kracht als de zwakte van Ron Sexsmith. Het klinkt werkelijk als gemaakt voor de radio, maar mist zeker in de volle albumlengte wel wat spanning. Maar ja, waar hebben we het over? Het eerdergenoemde ‘No Help At All’, maar ook bijvoorbeeld ‘Heavenly’ , ‘Love Shines’ en het wat steviger ‘I Believe It When I See It’ zijn echte klasbakken. Songs, die zo gerekend kunnen worden tot het beste dat Sexsmith tot nu toe opnam. En ga je dan zitten neuzelen? Nee, dan zet je het album nog een keer op, en ben je eigenlijk heel blij dat de innemende Canadees nog niet door de grote radiozenders is opgepakt. Zo lijkt het net alsof hij de liedjes speciaal voor jou alleen speelt. En is dat niet zo ongeveer het grootste goed dat je als singer songwriter kunt bereiken?


Eerdere recensies van Ron Sexsmith:
- 08-07-2008: Exit Strategy of the Soul.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Ron Sexsmith Label:4AD / V2
Aretha Franklin – The great american songbook

Aretha Franklin - The Great American SongbookVoordat Aretha Franklin bij het grote publiek doorbrak met ‘Respect’...

De Staat – Machinery

De Staat - Machinery In 2008 verscheen Wait for Evolution van De Staat en dat bleek een nogal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT