RECENSIE: Kid Rock - Born Free

Kid Rock - Born Free
recensie cijfer 2011-01-05 Het is lastig om Kid Rock nog te zien als de bad-ass rockster die hij, zowel professioneel als privé, ooit was. Sinds zijn laatste album, het in 2007 uitgebrachte Rock n Roll Jesus, lijkt de Kid te hebben geaccepteerd dat hij oud is geworden. Wil hij niet op redelijk jonge leeftijd aan zijn einde komen, dan is het noodzaak dat zijn lang opgeheven vuisten weer in losse, ontspannen handen veranderen. Maar niet alleen voor zijn hart is het beter om weg te stappen uit het seks, drugs en rock n roll-bestaan. De chill-out Lynyrd Skynyrd-remake 'All Summer Long' werd een wereldhit en hoewel niet ieder nummer op Rock n Roll Jesus even rustig was, werd het zowel Rock's meest ingetogen plaat als zijn eerste nummer 1-album in de Verenigde Staten.

De cover van Kid Rock's tiende langspeler, Born Free, spreekt boekdelen. Kid met de voeten omhoog in zijn auto op een weiland, met een strootje in zijn mond. Nummers als 'So Hott' met teksten als "I wanna fuck you like I'm never gonna see you again" kom je op dit album niet tegen. Sterker nog, zelfs 'slechts' zelfverzekerde uitspraken als "I'm the rock n roll jesus" zijn passé. Kid Rock zingt alleen nog maar met zacht gevoel op dit album. Vaak in zijn eentje vanuit die met leer bekleedde truck op het weiland, in bijvoorbeeld de naar Bruce Springsteen knipogende titeltrack. Maar ook meer dan eens met bewezen topzangeressen als Mary J. Blige of beter nog, Sheryl Crow. Born Free's 'Collide' is een prachtig duet met de laatstgenoemde. Het doet niet onder voor de klassieker 'Picture', het award-winnende duet dat het tweetal meer dan negen jaar geleden opnam.

Dat Born Free alleen maar de probleemloze, relaxte Kid Rock laat spreken is tijdens de eerste helft van het album nog geen probleem. Eentonigheid blijft door een mix van muzikale stijlen uit. Zo komt rapper T.I. zelfs even langs op 'Care' en maakt het hoopgevende 'When It Rains' een uitstapje naar het wilde country westen. Op het tweede gedeelte van Born Free begin je echter te snakken naar meer variatie. Zeker op de laatste vier tracks zingt Kid Rock alleen maar over onderwerpen als het beleven van het moment, de pracht en praal van het leven en doorzetten wanneer het allemaal even niet zo lekker loopt. De man die ooit bovenop de onverzadigbare Pamela Anderson lag te zweten, die dronken achter het stuur kroop en die bezoekers van stripclubs in elkaar sloeg, doet zich nu niet voor als de Rock n Roll Jesus, maar als de full-time Jesus. De luisteraar krijgt een overdosis van de boodschap 'leef en heb lief'.

Het maakt van Born Free een aparte cd. Er staan een aantal prachtige, ongedwongen positieve nummers op, maar zeker de helft van de songs zijn ongeloofwaardige preken, aangekleed met weinig bijzondere muziek ter ondersteuning van de boodschap. De combinatie van de oude en de nieuwe Kid Rock die Rock n Roll Jesus zo vermakelijk maakte, ontbreekt op Born Free. Het is een album waarvan al het goede minder zwaar weegt dan al het slechte.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Kid Rock Label:Atlantic Records
Spokes - Everyone I Ever Met

Spokes - Everyone I Ever MetDe groep Spokes komt uit Manchester en maakt muziek die zich ergens bevindt...

Bullet For My Valentine - Fever (Tour Edition

Bullet For My Valentine - Fever - Tour Edition In ieder niet-pop genre zit wel een band die wordt afgekraakt door de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT