RECENSIE: Helloween - 7 Sinners

Helloween - 7 Sinners
recensie cijfer 2010-11-25 Sinds hun oprichting rond 1984 staat Helloween wereldwijd gekend als één van de meest succesvolle metalacts uit Duitsland. Scorpions en Rammstein uitgezonderd natuurlijk. Met een geschiedenis van meer dan vijfentwintig jaar, dertien studio albums, vele headliner tours en meer dan vijf miljoen verkochte platen staan ze anno 2010 nog steeds garant voor metal van de bovenste plank.

Vooraf werd aangekondigd dat dit 7 Sinners hard en supersnel zou worden. Het nieuwe werk is echter meer dan stevig en snel. De typische Helloween sound blijft natuurlijk zo veel mogelijk behouden maar enige vorm van experimenteren wordt nooit of nimmer geschuwd. Niet dat men echt terugkeert naar de speed metal van de begindagen maar het gaspedaal wordt per momenten toch stevig ingedrukt. Dit is zonder twijfel de hardste en snelste Helloween schijf in de rijke loopbaan van deze sympathieke en humorvolle Duitsers.

'Where The Sinners Go' opent sterk met een loodzware gitaar riff en het ontembare headbang gevoel van weleer komt spontaan bovendrijven. 'Who Is Mr. Madman' wordt vooraf gegaan door een intro van Biff Byford van Saxon en krijgt de kans om een echte Helloween klassieker van weleer te worden. De studio en de producer voor deze schijf zijn dezelfde als voor Gambling With The Devil dus zijn enige gelijkenissen niet uit te sluiten en blijft alles natuurlijk typisch Helloween klinken. Tevens hanteert het componistenteam binnen Helloween dezelfde werkwijze als voorheen. Een single met een catchy refrein, een ballade, hier en daar wat power metal nummers en een paar progressieve (lees experimentele) songs blijkt nog steeds het ideale recept voor een Helloween schijf.

'Raise The Noise' is het enig minpunt op dit sterke 7 Sinners. Wat doet die dwarsfluitsolo in deze song? Wie destijds wat exotische instrumenten aan het geheel toevoegde, scoorde een meerwaarde bij het metalminnend publiek. Tegenwoordig geldt toch overdaad schaadt want iedereen met wat naam en faam in dit wereldje deed zoiets in het verleden al meerdere keren. Totaal overbodig dus. Top of the bill zijn echter 'Not Yet Today' en 'Far In The Future; die samen een bijna negen minuten durend imposant geheel vormen.

Helloween hield dus zijn belofte. Een bijzonder stevig, melodieus, afwisselend en bijwijlen snel album gevuld met power en experiment aangevuld met ijzersterke en gevarieerde gitaarduels. Wie Helloween de laatste jaren links liet liggen doet toch beter nog een keer de moeite om dit meesterwerk een kans te bieden.


Eerdere recensies van Helloween:
- 10-10-2007: Gambling with the Devil.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Helloween Label:Sony Music
Paceshifters  - One For The Road

Paceshifters - One for the Road Paceshifters is alweer een band van Nederlandse bodem die een poging waagt...

Intronaut – Valley of Smoke

Intronaut - Valley of Smoke Als je als band op het punt gekomen bent dat je jouw eigen muziek het beste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT