RECENSIE: Mt. Desolation - Mt. Desolation

Mt. Desolation – Mt. Desolation
recensie cijfer 2010-11-03 Op een hele koude avond in een pub in Dublin, hebben pianist Tim Rice-Okley en bassist Jesse Quin van Keane een goed gesprek over muziek. Zo ontstaat het idee om samen een country album te maken. Beide muzikanten gaan naar huis en laten het idee voor wat het is. Totdat Jesse een paar maanden later een demo van Tim’s 'Departure' ontvangt. Zonder te aarzelen stuurt hij zijn demo van 'Annie Ford' terug. Voordat ze het weten hebben ze genoeg materiaal voor een album en duiken ze voor de lol de studio in. Met behulp van gastmuzikanten als; drummer Ronnie Vanucci Jr. (The Killers), violist Tom Hobden (Noah and the Whale) en banjoman Winston Marshall (Mumford & Sons) wordt Mt. Desolation een feit.

Het gelijknamige album Mt. Desolation is het resultaat van deze serieus geworden grap. Het album telt elf tracks die het beste vallen in te delen in het altcountry genre. Het album klinkt muzikaal en tekstueel vaak herkenbaar. Zo zou de muziek van de single 'Departure' zo van een album van John Denver kunnen komen. 'Annie Ford' klinkt als een goede kruising tussen 'Mr. Tambourine Man' en de sound van Bruce Springsteen. Deze herkenbare klanken nemen niet weg dat Tim en Jesse zich bewijzen als goede liedjesschrijvers. Dit doen ze bijvoorbeeld ook met het harmonieuze 'Midnight Ghost', of het ingetogen duet 'Coming Home'. Naast deze ballads is er op Mt. Desolation plaats voor vrolijke spontane klanken. Bij de aanstekelijke track 'Platform 7' en bonustrack 'Halo of Fireflies' spat het speelplezier er vanaf en waan je, je snel in een gezellige Country bar.

Mt. Desolation klinkt in tegenstelling tot veel superformaties en zijprojecten ongedwongen en spontaan. Vaak kun je, je afvragen of de vorming van zo'n superband daadwerkelijk een verrijking is voor het muzikale landschap. Of Mt. Desolation een verrijking is valt nog te bezien, maar ze leveren wel een fijne plaat af. Het is knap dat het duo van Keane met Mt. Desolation een album maakt wat totaal anders klinkt dan wat we van deze Keane (-leden) kunnen verwachten. Alleen al daarom is het beluisteren van Mt. Desolation de moeite waard.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Mt. Desolation Label:Cooperative Music
KT Tunstall – Tiger Suit

KT Tunstall - Tiger SuitDe Schots-Iers-Japanse KT Tunstall heeft haar faam mede te danken aan NAS....

Uriah Heep – Official Bootleg , Vol 2: Live in Budapest

Uriah Heep - Official Bootleg Vol. II: Live In Budapest Hungary 2010 In de tijd dat er nog gespaard moest worden om een LP te kopen was het een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT