RECENSIE: Anneke van Giersbergen - Live in Europe

Anneke Van Giersbergen & Agua De Annique – Live in Europe
recensie cijfer 2010-09-29 Over Anneke van Giersbergen is de laatste jaren zo ongeveer alles al gezegd. Dat deze mooie dame één van de beste rock zangeressen van Nederland is, is al geen nieuws meer. Dat ze in een moordend tempo platen maakt en met een keur aan artiesten van divers pluimage samenwerkt is wijd en zijd bekend. Dat ze dan nu met een haar band onder de naam Anneke Van Giersberen & Agua De Annique een liveplaat heeft opgenomen heeft in ieder geval nog enige nieuwswaarde.

De plaat heet Live In Europe en laat twaalf live nummers horen die in verschillende zalen zijn opgenomen. Als één ding duidelijk wordt bij het beluisteren van deze plaat is het wel dat Anneke het best gedijt op het podium. Niets ten nadele van haar prima studioplaten, maar live komen de nummers nog wat meer tot leven. Muziek staat of valt met goede muzikanten en op dat gebied heeft ze niets aan het toeval overgelaten. De band bestaat uit haar vaste begeleiders Rob Snijders op drums en Jacques de Haard op bas. Voor het gitaarwerk is Ruud Jolie van Within Temptation verantwoordelijk, met hulp van Anneke die daarbij ook op piano speelt. De band klinkt goed ingespeeld en strak, waarbij het prettig is om te horen dat Jolie hier veel beter uit de verf komt dan bij zijn huidige werkgever. Daarbij zingt Anneke de sterren van de hemel. Waar ze bij The Gathering nog wel eens verdronk in het bombastische geluid, voert ze nu de boventoon.

Het kan niet anders of bij het beluisteren van Live In Europe moet je wel vrolijk worden. De songkeuze is prima met van beide studioplaten elk vier nummers. Van de Gathering periode horen we een prachtige versie van ‘Shrink’, en verder drie nieuwe nummers, waarvan ‘Who I Am’ stamt uit de periode dat Anneke met Devin Townsend een album opnam. Gevoelige nummers als ‘Beautiful One’ en ‘Day After Yesterday’ worden afgewisseld met stuwende rockers als ‘Witnesses’ en de pittige nieuwe nummers ‘Fury’ en ‘Laugh It Out’. De vrolijke liedjes van In Your Room zorgen voor de nodige balans. Zo worden ‘Hey Okay’ en ‘I Want’ werkelijk prachtig uitgevoerd. Wel is het jammer dat het geweldige ‘Physical’ van de laatste plaat niet wordt gespeeld.

Het live album van Anneke en haar band kan zonder meer als geslaagd worden aangemerkt. Eigenlijk zitten we met smart op een dvd te wachten, want visualisering van het geheel kan het allemaal nog wat meerwaarde geven. Al is het alleen maar om de heerlijk meisjesachtige aankondigingen van deze geweldige zangeres, die altijd iets ontwapenends blijft houden. Zowel in persoonlijkheid als in muziek.
Recensent:Jan Didden Artiest:Anneke van Giersbergen Label:Rough Trade Records
Clueless - Stuck On Repeat

Clueless - Stuck on RepeatHet uit Enschede afkomstige Clueless maakt powerpop. De vierkoppige band is...

Fake Problems – Real Ghosts Caught On Tape

Fake Problems - Real Ghosts Caught on Tape Als je in een bak met platen staat te wroeten, zijn er verschillende facetten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT