RECENSIE: Minus The Bear - Omni

Minus The Bear – Omni
recensie cijfer 2010-08-15 Het soort van zelfgetitelde album Menos El Oso betekende voor de indie-rockband Minus The Bear een doorbraak in de alternatieve scene. De indie-rock van deze band uit Seattle heeft dankzij de dansbaarheid een unieke samenstelling. Het hierop volgende album Planets Of Ice deed het echter minder goed. Drie jaar na dit laatste album komt Minus The Bear met Omni, een plaat die het teleurstellende Planets Of Ice meer dan doet vergeten. Het zet Minus The Bear weer terug op hun voetstuk.

Het is namelijk de unieke samenstelling die we op Menos El Oso hoorden, die nu weer terug is op Omni. Op Omni kenmerkt Minus The Bear zich namelijk in het gebruik van opgewerkte en zomerse melodieën, waarin de keyboard de overhand heeft. Maar ook gitaartechnisch kent deze band een sterk karakter. Er wordt graag gebruik gemaakt van aparte gitaarloopjes.

Maar waar Minus The Bear met name sterk in is, is dat het een heel album lang een bepaald geluid weet vast te houden. Je kan het ook een bepaalde sfeer noemen die ze weten vast te houden. Nou is dat op zich geen kunst zal je denken, maar Minus The Bear doet dit zonder in herhaling te vallen en je het gevoel te geven dat je cd speler per ongeluk op repeat staat. Elk nummer klinkt weer naar Minus The Bear, maar geen enkel nummer klinkt als een ander nummer van dit vijftal. (Dit geldt trouwens ook voor elke Minus The Bear albums onderling) Daarnaast is ook nog eens elk nummer op Omni een sterk nummer. Van de eerste nummers ‘My Time’ (waar als eerste een videoclip voor is gemaakt) en ‘Summer Angel’ tot aan de laatste nummers ‘Animal Backwards’ en ‘Dayglow Vista Road’. Enige uitzondering is de afsluiter ‘Fooled By The Night’, deze valt alleen qua tempo enigszins uit de boot, maar zeker niet qua sfeer.

Verder rest mij enkel nog de conclusie dat Omni mijn eerste kandidaat is voor de titel ‘Plaat van het jaar’. Een album dat ruim drie kwartier weet te boeien en naast een uniek geluid ook nog eens een heerlijk geluid heeft. Daar kan je niet meer om heen. Het wordt dan ook hoog tijd dat radiostations als Radio 3FM aandacht gaan besteden aan deze band. Want ondanks dat Minus The Bear een uniek geluid is dat niet voor de massamens is, kan een single als ‘My Time’ daar prima gedraaid worden. Het zou zelfs zonde zijn van het talent van Minus The Bear om dat niet te doen.


Eerdere recensies van Minus The Bear:
- 05-08-2007: Planet of Ice.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Minus The Bear Label:V2 Records
36 Crazyfists – Collisions and Castaways

36 Crazyfists - Collisions And Castaways Collisions and Castaways is alweer het vijfde studioalbum van de...

Isobell Campbell & Mark Lanegan – Hawk

Isobel Campbell & Mark Lanegan - Hawk Mark Lanegan is sinds het jammerlijke verscheiden van The Screaming Trees...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT