RECENSIE: Naturally 7 - VocalPlay

Naturally 7 - VocalPlay
recensie cijfer 2010-08-20 A capella is al een bekende term. Naturally 7 probeert met VocalPlay een nieuwe term toe te voegen. Vocalplay is ook een vorm van muziek maken waarbij alleen stemmen gebruikt worden. Het verschil met a capella is echter dat de geluiden van de instrumenten niet ontbreken, maar gewoon ook met de mond gemaakt worden. Percussie, blazers, piano alle instrumenten zijn vervangen door stemmen. Alle zeven leden van Naturally 7 zijn een instrument. Roger Thomas is 1e bariton en rapper, Warren Thomas is percussie, gitaar, clarinet en de 3e tenor, Rod Eldridge is 1e tenor, scratcher en trompet, Jamal Reed is 4e tenor en de electrische gitaar, Dwight Stewart is 2e bariton, Garfield Buckley is 2e tenor en harmonica en ‘Hops’ Hutton is de bas.

VocalPlay is hun zesde album en geeft met de titel dus meteen de inhoud prijs: een band bestaande uit stemmen. Zeer goed getrainde stemmen, dat moet gezegd. Regelmatig vergeet je dat je naar zingende mannen luistert en dus niet naar een complete band. Zo bezien is het een leuke, vernieuwende manier van muziek maken en ook nog eens erg goedkoop. Er hoeven geen dure apparaten en instrumenten aangeschaft te worden en je hebt je instrument altijd bij je. Het enige echte nadeel van de cd is het genre. De cd begint wat uptempo en de eerste nummers zijn veelbelovend, maar de rest van de plaat bestaat uit mierzoete R&B en gospel. De gezellige samenzang doet denken aan de a capella heren van Boyz II Men die in de jaren ’90 furore maakten en meer dan 60 miljoen albums verkochten. Het is dus in ieder geval al bewezen dat er een markt is voor dit soort muziek. Maar zeven grote stoere kerels die ‘a capella’ ballads gaan zingen zijn moeilijk serieus te nemen. Dit is misschien leuk voor meisjes die net tussen paarden en jongens beginnen te twijfelen, maar verder kan ik me geen publiek voorstellen bij deze heren.

Omdat vooral het trucje zo leuk is, is er ook nog een dvd toegevoegd aan de cd. Zo kun je zelf aanschouwen dat het echte stemmen zijn en niet stiekem toch instrumenten. Ongelofelijk knap gedaan, maar het blijft wat koddigs houden om volwassen mannen een gitaar na te zien doen. De zeven heren staan in het voorprogramma van Michael Bublé en zullen de komende tijd genoeg publiek trekken. Zo te zien op de dvd is Naturally 7 inderdaad leuk om een keertje ergens live te aanschouwen. Je kan je dan mooi verwonderen over het knappe kunstje, en als opwarmertje voor een echte act is het ook prima, maar is er niet echt een reden om dan ook maar meteen een cd van aan te schaffen.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Naturally 7 Label:V2 Records
A New Dawn – Finally…

A New Dawn - Finally... A New Dawn uit het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland is voor ondergetekende een...

Dweezil Zappa - Return Of The Son Of

Dweezil Zappa - Return of the Son of... Twee uur en vijftien minuten, dat is de totale duur van deze ‘nieuwe’ cover...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT