RECENSIE: Pulled Apart By Horses - Pulled Apart By Horses

Pulled Apart By Horses - Pulled Apart By Horses
recensie cijfer 2010-07-23 In september 2009 hing de frontman van Pulled Apart By Horses nog met gitaar en al over de lamp boven de bar van de Bat Cave. Een felle en aanstekelijke show tijdens Incubate, die mede dankzij de energie waarmee de muziek werd gebracht de volledige aandacht in de zaal kon krijgen.

Op de EP’s die dit debuut vooraf zijn gegaan is deze live-reputatie echter niet terug te horen. Goed, maar zeker niet zo energiek als het Leedse viertal op de bühne is. Met deze gelijknamige eersteling komt daar eindelijk wat verandering in. Voorwaarde is echter wel dat het volume ver open staat. Dit is namelijk geen muziek om even rustige met een boekje, sigaar en wijntje al luierend door te laten kabbelen.

Nee, dit is muziek die riekt naar halve liters bier, schraal geslagen door de geur van concertzaalzweet. Zware Black Sabbath riffs gespeeld over overstuurde boxen met een lading aan feedback gestolen bij Sonic Youth, Kyuss in een noise jas met een kracht waardoor Queens Of The Stone Age in eens een bandje lijkt voor meisjes van twaalf die net hun eerste beugel hebben gekregen. Uit elkaar getrokken worden door paarden kan niet anders dan een pijnlijke ervaring zijn, maar de muzikale uitvoering is als harde manna voor de oren.

In een dik half uur dendert de band over je heen af en toe de hiel goed hard en geplaatst in het gezicht zettende. ‘I've Got Guestlist To Rory O'Hara’s Suicide’ is de punkstamper van de plaat, maar dat op een tempo dat je opzoek bent naar de knop om je cd-speler van 45 naar 33 toeren te zetten. Snel, scherp en aanstekelijk. En ook opvolger ‘I Punched A Lion In The Throat’ wekt sterk de behoeft om iets mee te gaan brullen, niet zo heel erg relevant wat eigenlijk. Binnen 3.14 komt hier de gehele luide muziekgeschiedenis sinds Deep Purple naarvoren, langs punk, noiserock, grunge en nog zo wat meer. Om dan vervolgens ‘High Five, Swan Dive, Nose Dive’ te openen met een gitaarloopje dat zo weggelopen kan zijn van een Los Campensinos plaat.

We hebben hier dus met een veelzijdige band te maken. Onderdeel van de huidige postpunk golf in Engeland die elke conventie aan haar laars lijkt te lappen, met bands als Youth Movies Soundtrack Strategies, Dananananaykroyd, Cats&Cats&Cats, Los Campensinos en andere uit de hectische pop en indiehoek die momenteel aan de andere kant van het kanaal furore maken. Pulled Apart By Horses is hier in de ruigste, de metalvariant van de postpunk, poststonerpunk, zo genaamd. En met dit debuut meteen een voorname speler in het veld.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Pulled Apart By Horses Label:Cooperative Music
Freaky Age – Living in Particular Ways

Freaky Age - Living In Particular WaysHet Belgische rockkwartet Freaky Age brengt al sedert een paar jaar...

Wavves - King Of The Beach

Wavves - King Of The Beach Ooit was het leven simpel, toen klonk surfmuziek als een grote open zee....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT