RECENSIE: Monkstone Miller - Monkstone Miller

Monkstone Miller – Monkstone Miller
recensie cijfer 2010-08-19 Na het uiteenvallen van de stoner rock’n roll formatie Shotgun Shiva, besloot zanger en gitarist Danny Keetels een nieuwe band uit de grond te stampen. Het werd Monkstone Miller, waarbij Keetels lichtjes van koers veranderde. Hij trommelde bassist Bart Van Zandvoort en drummer Thomas Deckx op, wat leidde tot deze eerste demo. De drie heren bewijzen hier dat ze alvast genoeg potentieel hebben om nog een stapje verder te gaan.

Vanaf de eerste noot die Keetels zingt in het openingsnummer ‘Tender Kinesis’ horen we duidelijk waar hij de mosterd haalde, namelijk bij Josh Homme van Queens of the Stone Age. Toch weet hij in de latere nummers een eigen stijl te behouden, wat van hem geen zoveelste kloon van Homme maakt. Deze demo bevat vijf nummers en lijkt vooral bedoeld om de variatie van stijlen die de band speelt naar voor te brengen. Waar ‘Tender Kinesis’ en het swingende ‘Chop Miller’ onvervalste rock ’n roll blijken te zijn, komt de blues bovendrijven in ‘Duneslide Pilot’ en ‘IV’. Bij ‘IV’ wordt overigens duidelijk waar de sterktes en de zwaktes van de band liggen. Wanneer de gitaarsolo ingezet wordt, horen we heel even de goddelijkheid waarvoor vele bluesgitaristen bekend staan. De drums klinken dan weer net iets te terughoudend in veel van de nummers en de enkele fills die wat meer om handen hebben in ‘IV’, kunnen dit gevoel niet wegwerken. Ook de impact van het slagwerk gaat soms wat verloren in de productie, waardoor het af en toe iets te duidelijk is dat het om een eerste demo gaat.

Het blijft voorlopig dus wachten op het moment dat ze een langspeler uitbrengen (waar ze overigens aan bezig zijn) vooraleer we kunnen inschatten of ze ook langer dan vijf nummers kunnen blijven boeien. Hier lukt het hen alvast aardig.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Monkstone Miller Label:Eigen Beheer
The Ipanemas – Que Beleza

The Ipanemas - Que BelezaDat oude mannetjes het goed kunnen doen in de wereldmuziek is al verscheidene...

Primal Fear – 16.6 All Over The World

Primal Fear - All over the World Gevoelsmatig denk je dat Primal Fear al sinds mensenheugenis meeloopt,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT