RECENSIE: Grand Magus - Hammer of the North

Grand Magus - Hammer of the North
recensie cijfer 2010-07-05 De uit Stockholm afkomstige band Grand Magus werd opgericht in 1996. Sinsdien focuste de band op het maken van heavy metal vermengd met doom. Er lijkt progressie te zitten in het werk van de band, hetgeen bevestigd wordt door de recentelijke switch van het Rise Above label naar Roadrunner Records. Iron Will uit 2008 werd dan ook bijzonder goed ontvangen in metalkringen en haar muziek werd omschreven als ultieme mannenmetal. Op ‘Hammer of the North’ komt de band echter met een nieuw geluid dat weinig meer met doom te maken heeft.

Het nieuwe album staat in het teken van de Noorse mythologie. Deze verhalen lenen zich uitermate goed voor metalnummers. Op titeltrack ‘Hammer of the North’ en de track ‘Mountains Be My Throne’ schreeuwt zanger JB de longen uit zijn lijf in lange hoge uithalen. Meer dan ooit lijkt de band tegenwoordig op Judas Priest. Op meerdere manieren is dit een album dat zo uitgegeven had kunnen worden eind jaren ’70, begin jaren ’80. Opvallend is de krachtigheid van de muziek, maar ook de opklimmende gitaarloopjes die zo karakteristiek zijn voor de heavy metal uit deze periode. Je ziet als het ware Randy Rhoads herhaaldelijk binnenkomen. Ook tekstueel zitten we ongeveer dertig jaar terug. Het meest aanstekelijke nummer ‘Black Sails’ wordt ondersteunt met de zin: "Bringing doom, bringing death, black sails, charge ahead!". Als je deze passage gaat meezingen zul je waarschijnlijk niet de eerste zijn die dat doet. Maar de muziek is dus ouderwets, hetgeen niet wil betekenen dat de kwaliteit van de cd slecht is. Op een aantal momenten presenteert de band zich met vette akkoorden en strakke drums zoals op ‘The Lord of Lies’ en ‘Ravens Guide Our Way’.

Grand Magus maakt muziek die uitgegeven had kunnen worden in de hoogtijdagen van de New Wave of British Heavy Metal. Op ‘Hammer of the North’ wordt een hoge kwaliteit van deze muziek gescoord. Het blijft enigszins de vraag of de band er verstandig aan had gedaan uitdagendere, minder traditionele muziek te maken. Een stevig album is het zeker geworden.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Grand Magus Label:Roadrunner Records
My Horse Likes You – Bonaparte

Bonaparte - My Horse Likes YouMet een bandnaam als Bonaparte ben je het welhaast aan je stand verplicht...

Mary

Mary Gauthier - The Foundling De Canadese folk-artieste Mary Gauthier gaat al heel wat jaartjes mee. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT