RECENSIE: Various - Next Stop... Soweto vol 2

Various Artists – Next stop... Soweto vol.2
recensie cijfer 2010-04-27 De tweede halte van de Next stop… Soweto serie vormt een overzicht van de beste Zuid-Afrikaanse R&B, Funk en Psychedelische muziek uitgebracht tussen 1969 en 1976. Nadat voor deel één Duncan Brooker en Francis Gooding al enkele Zuid-Afrikaanse juweeltjes opgeduikeld hadden uit de enorme archieven blijkt dat er nog meer schoon werk te vinden was, deel twee stoomt in hetzelfde tempo door waar het vorige exemplaar geëindigd was. Zij het dat nu de nadruk net wat meer op de westerse tonen en ritmes ligt.

Vanaf het openingsnummer ‘Khubani’ van J.K. Mayengar & The Shingwedzi Sisters is de overlapping tussen de Amerikaanse ritmes met de Afrikaanse vocalen weer perfect bij elkaar gebracht. Op een ogenschijnlijk simpele soul basis brengt J.K. in duet met zijn koortje op een Fela Kuti achtige de cd krachtig op gang. Deze samensmelting tussen het Afrikaanse en het westerse blijft op de gehele plaat zeer sterk naar voren komen. Enkele uitschieters, boven de verder ook al sterke producties, zijn ‘Bazali Bam’ met de zeer apart klinkende, doch intrigerende, stem van Bazali Bam en ‘Little Girl’ van Soul Throbs, een nummer dat juist op Amerikaanse wijze gezongen wordt met een meer Afrikaans basisritme.

Next stop… Soweto vol. 2. Soultown. R&B, Funk & Psych sounds from the townships 1969-1976 , zoals de titel van deze plaat voluit is, is een waardige opvolger van het eerste deel geworden. Deel twee van het drieluik laat duidelijk horen hoe artiesten als Booker. T en Jimmy Smith een hele, voor ons onbekende, generatie Zuid-Afrikanen hebben beïnvloed die daar ijverig en kundig een eigen sound aan wisten te geven. Deel twee van het Next stop.. Soweto drieluik doet ons niks anders dan verlangend uitkijken naar deel drie, waarvoor de heren Brooker en Gooding dan de beste Zuid-Afrikaanse jazz opgeduikeld hebben. Wordt vervolgd….


Eerdere recensies van de Next Stop... Soweto serie:
- 09-02-2010: Next Stop... Soweto deel I.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Strut / Pias
My Little Cheap Dictaphone – The Tragic Tale Of A Genius

My Little Cheap Dictaphone - The Tragic Tale of a GeniusEr zijn maar weinig bands in de Benelux die bij het opnemen van een album erg...

Cords – Collage2

Cords - Collage In 1999 hield Cords , de noiserockband uit Deventer rond frontvrouw Simone...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT