RECENSIE: Luciano Messenjah - Tribute to the Sun

Luciano – Tribute to the sun
recensie cijfer 2010-01-04 Het is alweer negen jaar geleden sinds het debuut, en tevens meest recente, album van Luciano uitgekomen is. De Zwitsers/ Chileense producer heeft desondanks in de loop der jaren zijn naam hoog gehouden met verschillende side projecten en denderende livesets. Feit blijft dat er door de fans lang is uitgekeken naar Tribute to the Sun .

Op Tribute to the Sun maakt de producer zijn grote naam meer dan waar. Het tien tracks tellende project schiet alle kanten uit, van warme latin klanken tot uit Senegal afkomstige afrobeat. Rode draad tussen al deze verschillende muziekvarianten is de experimentele, minimalistische touch die Luciano meegeeft.

Wat begint met een psychopathische bak herrie, ontpopt al snel in een lekkere latin beat op ‘Los Ninos de Fuera’. De op louter handenclap gebaseerde beat is geniaal gevonden, en brengt gegarandeerd een nieuwe dimensie in het tegenwoordige al zo populaire latin-house genre. Het daaropvolgende ‘Celestial’ is met medewerking van singer-songwriter Liberty net iets te experimenteel om aangenaam te zijn. Na goed zes minuten erger je je dood aan het irritante jengelende gezang.

Maar daarna stuift Tribute to the Sun door met louter lekkere tracks. Of het nou een medewerking is van de Sengalese zanger Ali Boula Santo of een hardere techno track, Luciano komt overal prima uit de verf. Nummers als ‘Methodisma’ hebben zelfs een meer dan kleine kans om een hitje te gaan scoren in de dance scene. De minstens tien minuten durende nummers in combinatie met een goed overwogen opbouw van de plaat bezorgen de luisteraar een van de aangenaamste electronische luister sensaties van 2009. Nog een extra reden om het project aan te schaffen is de toegevoegde DVD met daarop een 52 minuten durende film opgenomen tijdens de Luciano tour door Zuid Amerika, een schijfje waar ondergetekende helaas geen beschikking over had.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Luciano Messenjah Label:News
Mummy’s A Tree - Cadmium

Mummy's A Tree - CadmiumSommige artiesten hebben een enorme platenkast aan inspiratie en invloeden...

The Tangent – Down And Out In Paris And London

The Tangent - Down and Out in Paris and London Net als Transatlantic is The Tangent ook een progrock supergroep, al zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT