RECENSIE: Tone - Small Arm of Sea

Ton - Small Arm Of Sea
recensie cijfer 2009-10-25 Hoe eenvoudig kan een bandnaam zijn. Sofie Nielsen bewijst dat het helemaal niet nodig is om een lange ingewikkelde en opvallende naam te hebben. Ze noemt zichzelf gewoon Tone. En ja, zodra je haar album aanzet snap je waarom dat ze dat doet. Small Arm Of Sea is namelijk een opeenstapeling van tonen, en inderdaad, elke muziek is een opeenstapeling van tonen, maar ik bedoel hier uiteraard de elektronica geluiden die ze gebruikt.

Het duurde al met al toch nog ruim anderhalf jaar voordat het debuut album van deze Deense zangeres in Nederland uitkwam. In januari 2008 lag het album al in de Deense winkels. Alhoewel te koop in de winkels, zelf raadde ze iedereen aan om het album zoveel mogelijk te kopiëren en te verspreiden onder vrienden. Daarnaast was haar muziek ook gratis op internet te downloaden. En deze aanpak heeft haar zeker geen windeieren gelegd. Over media-aandacht had ze dan ook niets te klagen. En mede daardoor veroverde ze een plaats op het overbekende en goed gewaardeerde Roskilde festival in 2008.

Met haar abstracte beats zal ze daar ongetwijfeld een heleboel bezoekers hebben verrast. Want het is fijne muziek om naar te luisteren en soms ook goed dansbaar, maar het is toch niet echt de muziek die je verwacht op een festival. Tone weet je oren soms te strelen met prachtige melodieën en meerstemmige zang maar op andere momenten zijn dezelfde oren weer in de war. Het ene moment is het dromerig en het andere moment schudt ze je weer wakker met een verassende wending in haar nummers. Een terugkerend element in haar muziek is in ieder geval de herhaling van de tekst. Dat maakt de muziek toch heel toegankelijk. Ze heeft de juiste verhouding tussen experimentele muziek en de ongeschreven regels van de (pop)muziek gehanteerd. Erg knap gedaan.

Small Arm Of Sea is voor de mensen die openstaan voor experimenten een genot om naar te luisteren. Eerlijk gezegd kijk ik nu al uit naar haar volgende album.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Tone Label:Dying Giraffe Recordings
Cooper – Right Now

Cooper - Right Now!Wanneer je voor het eerst een cd van Cooper in je handen krijgt denk je met...

Hudson Mohawke – Butter

Hudson Mohawke - Butter Als dj stond hij al op veertienjarige leeftijd in de Engelse DMC finale. Het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT