RECENSIE: Ponoka - Built to Fly

Ponoka - Built To Fly
recensie cijfer 2009-05-31 Built To Fly is, na het alom bejubelde maar eerlijkheidshalve bij ondergetekende nooit aangekomen debuutalbum Hindsight (2007), het tweede album van Ponoka; een Nederlandse indierockband met singer-songwriter Rick de Gier als spil. Als bands als Nada Surf, Pavement, Blonde Redhead, Eels, The Folk Implosion, Tapes ‘n Tapes en Deerhunter uw hart sneller doen kloppen, dan doet u er goed aan dit uitermate sympathieke schijfje ook eens te proberen.

Pint u Ponoka overigens niet direct vast op de springerige, groovende, opgewekte en puntige opener en titeltrack ‘Built To Fly’ (dat met name dankzij de vocale ondersteuning van Alice ten Brinke echo’s van de Schotse band Bis in zich herbergt). Muzikaal is het immers afwisseling troef dat u voorgeschoteld krijgt op Built To Fly. Een onsamenhangend geheel is het album echter allerminst; Ponoka schakelt juist op zeer organische wijze over en weer tussen groezelige lo-fi en cleane pop, melancholie en luchtigheid en rijke instrumentatie en minimalisme.

Met name de wat rustigere tracks, zoals het zwoele en zomerse, met trompet gelardeerde, ‘Disconnnected’ en ‘Under The Radar’ en het prachtig breekbare ‘4:15 To Amsterdam’ maken indruk. Maar ook het wat stevigere werk, zoals het lekker loom rockende ‘City Lights’ en het energieke ‘Don’t Save Up For A Sunny Day’ en ‘Pins And Needles’, charmeert.

Built To Fly geeft overigens niet direct alles prijs en luistert de eerste keren als een spannende ontdekkingstocht. Na verloop van tijd houdt u dan een grotendeels beklijvend, niet altijd even origineel en overdonderend, maar beslist geloofwaardig en overtuigend geheel over.


Eerdere recensies van Ponoka:
- 14-02-2007: Hindsight.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Ponoka Label:Munich Records
Patrick Wolf – The Bachelor

Patrick Wolf - The Bachelor Patrick Wolf is een Engelse singer/songwriter, op wiens muziek de term...

Lucky Fonz III– A Family Like Yours

Lucky Fonz III - A Family Like Yours Een rijzende ster in het zo dunbevolkte gebied van interessante en originele...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT