RECENSIE: Harmonic 313 - When Machines Exceed Human Intelligence

Harmonic 313 - When Machines Exceed Human Intelligence
recensie cijfer 2009-03-08 Binnen de techno, house en ambient scenes is Mark Pritchard een hele grote jongen. In de jaren negentig van de vorige eeuw maakte hij zich immers, met name maar niet uitsluitend, samen met Tom Middleton onsterfelijk als Global Communication en Jedi Knights. Harmonic 313 is een nieuw solo-project van Pritchard en met When Machines Exceed Human Intelligence, zijn eerste langspeler onder die alias, is het best aardig toeven. Een enorme mokerslag deelt hij echter niet uit.

Het getal 313 in Pritchard’s laatste incarnatie verwijst overigens naar de postcode van techno-bakermat Detroit. Maar When Machines Exceed Human Intelligence tast ook de terreinen van de garage, glitch, drum ‘n bass, hip hop en dub step af. En voor de goede orde; een knallende feestplaat volgestouwd met aanstekelijke floorfillers levert Pritchard niet af. Het album richt zich namelijk meer op het hoofd dan op de voeten.

Hoe dan ook, in eerste instantie doet When Machines Exceed Human Intelligence aan als ietwat onbestemd, vrij saai en weinig origineel. De tracks ‘Köln’ en ‘Galag-A’ doen bijvoorbeeld sterk denken aan Aphex Twin en ‘Flaash’ [sic] heeft ergens iets weg van M/A/R/R/S. Niets mis mee, maar die referenties blijven bij iedere luisterbeurt wel nogal storend bovendrijven. Het suf stuiterende, pruttelende en druppelende ‘Don’t Panic’, de wat nietsige interlude ‘When Machines Exceed Human Intelligence’ en het vrij brute maar slechts half uitgewerkte ‘Cyclotron C64 SID’ (de reprise van ‘Cyclotron’) overtuigen evenmin.

Andere tracks ontpoppen zich na meerdere draaibeurten dan weer wel tot fascinerende tracks met een meer eigen smoel en spannende subtiliteiten. Het bruut in de bassen zittende openingsduo ‘Dirtbox’ en ‘Cyclotron’ doet in deze al direct goede zaken en ook het dreigende ‘Call To Arms’ is een positieve uitschieter. Het stoere ‘Battlestar’ en het dromerige ‘Falling Away’ varen wel bij de vocale gastbijdragen van respectievelijk rappers Phat Kat en Elzhi en soul/urban zanger Steve Spacek.

When Machines Exceed Human Intelligence is al met al absoluut geen slechte plaat. Maar in z’n wisselvalligheid is dit nu ook weer geen essentiële excercitie in electronica.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Harmonic 313 Label:Warp
Vlijmscherp – Vlijmscherpe Promo cd

Vlijmscherp - Vlijmscherpe Promo Vlijmscherp is een Leids hiphopcollectief dat in 2006 wordt opgericht door...

Kinny – The Idle Forest Of Chit Chat

Kinny - Idle Forest Of Chit Chat Kinny is een Canadese zangeres met Jamaicaans, Indiaans, Frans en Zweeds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT