RECENSIE: Early Adopters - Early Adopters

Early Adopters – Colours
recensie cijfer 2009-02-03 De EP van Early Adopters is alweer bijna een half jaar geleden opgenomen. Hoogste tijd dus om eens te kijken wat de band uit Horst, Limburg, ons te bieden heeft. Als we op de bandnaam mogen afgaan heel veel. Early Adopters is de term voor vroege gebruikers van een nieuw product. Dus dan rest nog de vraag of de naam bedoeld is voor de bandleden zodat zij de vroege gebruikers zijn, of slaat de naam op ons als luisteraar. Zijn wij de vroege gebruikers van de muziek van Early Adopters?

De EP Colours bevat vijf liedjes. Vier reguliere en een bonustrack. En met ‘Strike Again’ hebben ze een prima keuze gemaakt om het album te openen. Een fraaie vervormde baspartij met dito zang en een stevige drumpartij. Wat elektronica erbij en je hebt gelijk alle kenmerken van de muziek van dit kwartet. Maar in dat rijtje mogen we de catchy gitaarpartijen niet vergeten natuurlijk. Hoewel de geluidjes in eerste instantie als opvulling lijken te dienen nemen ze naarmate de EP vordert een steeds belangrijkere rol in. De veelal dansbare beat blijft maar die wordt niet alleen meer geproduceerd door de drums.

Early Adopters maakt een mengelmoes van pop, rock, beatmuziek en elektronica. Soms is het hoekig en een beetje punkachtig. Soms wat meer poppy maar een element dat steeds terugkeert is de pakkende beat die in de nummers zit. Vooral in het, zeker qua naam, toepasselijke nummer ‘Back In The Old Days’ horen we de jaren zestig invloeden. De tijd waarin de beatmuziek haar hoogtepunt beleefde. In dit nummer horen we duidelijk hoe jaren zestig bands van invloed zijn geweest op deze band. Maar tegelijk horen we ook het punk verleden van de band. Zowel qua sound als qua lengte van het nummer. ‘Cowards When We Die’ is het meest popachtige van de alle nummers. Ondanks de pompende bas die lekker op de voorgrond te horen is. Het nummer ‘Ambulance’ laat weer horen dat band een nieuwe weg heeft ingeslagen en goed overweg kan met geluidjes en digitale beats.

Of het allemaal genoeg is om echt de stap naar grote bekendheid te maken wordt even afwachten. Misschien dat hier en daar de zang nog iets overtuigender kan maar daar is aan te werken. Maar tot zover is dit een heel aardig begin van Early Adopters.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Early Adopters Label:Eigen Beheer
Mooi Wark - Live in Paradiso

Mooi Wark - Live in Paradiso Mooi Wark speelde de afgelopen 16 jaar menig Drentse feesttent plat met hun...

Paramore - The Final Riot!

Paramore - The Final Riot! Met hun gemiddelde leeftijd van net boven de twintig doen de vier heren en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT