RECENSIE: Binario - Binario

Binario - Binario
recensie cijfer 2008-11-23 Brazilië, het land van Soulfly, ritmemuziek, carnaval, dansen, 200 miljoen inwoners en sloppenwijken heeft er een nieuw exportproduct bij: Binario. Vanuit de underground van Rio de Janeiro komt een ritmische psychedelica uit de metalhoek met vele lagen en verschillende instrumenten. Binario (Portugees voor Binair) is de naam. De groep is daar ontstaan in 2002 en in de loop van de tijd uitgebreid tot een zeven koppig gezelschap. Binario bestaat uit ritmeliefhebbers met een zwak voor psychedelica. Dat alles in een lange jamsessie, die nog niet zo gemakkelijk in een hokje te plaatsen is.

‘Funeral’, opener van het album, begint als een doorgaans metalnummer, maar slaat niet over in de gebruikelijke harde distortions maar meer in een metalloopje gespeeld op een piano en een drumritme dat veel weg heeft van progrock. Ietsje later wordt het allemaal funkier en dansbaarder. ‘Amor Liquido’ neemt je mee op een heel andere tour. Ondersteund door Portugese zang heeft dit nummer veel meer lokaals. Wederom is de achtergrondmuziek ergens metal-georiënteerd, maar nu brengt de zang toch meer een Zuid-Amerikaans feestje mee. Wel is de cd naast dit nummer niet zo veel voorzien van zang.

‘Balinha’ is weer wat heel anders. Een complexe drumsolo gaat over in het eerste echte funknummer met een stevig loungerantje op de cd. Nog interessanter is het duistere ‘Tarde Demais’, dat met allerlei belletjes en duistere bas een donker sfeertje weet neer te zetten. ‘IbiraPuera’ gaat hier weer op door, met een synthesizer, drum een-tweetje, dat halverwege een beetje de Mars Volta freejazztour op gaat.

Met andere woorden: de mix die Binario ten toon spreidt is ondefinieerbaar, maar heeft de tijd nodig. Dit is een cd die je op zet als je van verstrengelingen van verschillende muziekstijlen houdt en daarnaast ook nog van lange jamsessies. Binario maakt een heel interessant debuut, maar mist daarbij nog een alles overkoepelend thema en draaft soms erg door in de lengte van de nummers. Pittiger had gekund en was soms ook wat beter geweest. Wel heeft Binario de potentie om een lekkere plaat te maken.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Binario Label:Farout Recordings
Beautiful Leopard – Sometimes It Doesn’t Work

Beautiful Leopard - Sometimes it doesn't workRuim drie jaar geleden kwam het debuutalbum van Beautiful Leopard uit. Het...

Various artists – Como Now

Various - Como Now, The Voices of Panolo Co. In juli 2006 verscheen er in Como, een klein plaatsje in de Verenigde Staten,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT