RECENSIE: The Exploding Shetland Ponies - The Exploding Shetland Ponies

The Exploding Shetland Ponies - The Exploding Shetland Ponies
recensie cijfer 2008-06-20 De Bredase band The Exploding Shetland Ponies maakt een stuk serieuzere muziek dan je op basis van de bandnaam misschien zou denken. Het kwartet maakt goed opgebouwde indierock songs met een duidelijke invloed van Radiohead. De melancholische zang van zanger/gitarist Joris Dieleman maakt het plaatje compleet.

Sinds de oprichting in 2003 namen The Exploding Shetland Ponies al twee demo's op die goed ontvangen werden in de pers. Ook speelde de band op een aantal festivals voor opkomende bands, zoals de Popronde, het 3voor12 festival en het Dutch Delight Festival. In april van dit jaar verscheen de eerste, in eigen beheer uitgebrachte, titelloze EP.

In openingstrack 'Mirror View' doen The Exploding Shetland Ponies het meest aan Radiohead denken. De zanglijn in het rustige stuk lijkt zelfs wel een beetje op die van het couplet van 'Anyone Can Play Guitar'. Het nummer is verder lekker dynamisch. Af en toe wordt er behoorlijk hard gerockt, maar er zijn ook ingetogen passages. Ook in 'Silver' wisselen rustige en harde passages elkaar af. De band doet hier minder duidelijk aan Radiohead denken al blijft de invloed wel hoorbaar. Het derde nummer, 'Lie' heeft een prachtig ingetogen begin dat weer een beetje Radiohead-achtig klinkt. Ook dit nummer wordt verderop harder.

Met deze titelloze EP hebben The Exploding Shetland Ponies een mooi stukje werk afgeleverd. De muziek zit uitstekend in elkaar en is aan de ene kant 'moeilijk' maar tegelijkertijd toegankelijk. Zo kun je het refrein van 'Mirror View' na een paar keer luisteren al meeneuriën. Ondanks de duidelijke Radiohead referenties klinkt de muziek nergens als een rip-off. Ook de vergelijkbare opbouw van de nummers is niet storend. Al met al een prima debuut van een band waar we waarschijnlijk nog wel meer van gaan horen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Exploding Shetland Ponies Label:Eigen Beheer
De Drie Boeddha’s – Voorbindbuik

De Drie Boeddha's - VoorbindbuikGitariste/componiste Wil Schmal en de dichters Bart FM Droog en Diana Ozon...

Tino- Mind playing sketches

Tino - Mind Playing Scetches De Haagse Tino kun je op zijn zachtst gezegd eigenzinnig noemen. In 2004...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT