RECENSIE: The Freeks - The Freeks

The Freeks – s/t
recensie cijfer 2008-06-12 The Freeks is een negenkoppige band uit Californië. De heren hebben allemaal hun muzikale sporen verdient bij bands als Nebula, Fu Manchu, Monster Magnet en Kyuss. De formatie brengt nu hun self titled plaat uit, waarop door psychedelica geïnspireerde (stoner) rock de klok slaat.

De plaat opent met de ‘Hellacopter Drop’, dat lettelijk klinkt als een landende helicopter. Niet om echt vrolijk van te worden en snel door skippen dus. Gelukkig vervolgt de plaat met ‘Lost and Never Found’. Rustige rock met veel psychedelische invloeden door het orgel, star wars geluiden en fijne gitaarsolo’s. Het geluid van de zanger doet me enigszins denken aan de zanger van Mudhoney. Het nummer heeft tevens een beetje een grunge sound, dat meer op de plaat terug te horen is.

Met ‘It is Written’gaat het allemaal een tandje sneller en rockt de band goed door. Wederom lekkere solo’s en erg fijn orgel werk. Met ‘Look Ahead’ en ‘Excuses’ doet de band het weer wat rustiger aan. Prima songs, maar waarschijnlijk vooral weggelegd voor diegene die lekker weg wil zakken op de bank en een dikke joint wil opsteken. Na een instrumentaal nummer moeten The Freeks even wat energie kwijt in ‘The Go-Go Get’. Niet een heel erg sterk nummer, maar het rockt eindelijk goed door en brengt wat snelheid in de plaat.

De rest van de plaat blijft doorgaan op de rustig rockende toon die het eigelijnk vanaf het begin al heeft. De enige verassing is ‘The tribal Council Adjourn’ en dat is niet een verassing in positieve zin. Slechts wat computer geluiden waar je helemaal naar van wordt. Op de laatste paar tracks van de plaat komen er vooral veel ‘opvullers’ voorbij.

Uiteindelijk blijf je na de plaat met een onvoldaan gevoel zitten. Het is best een aardige chill plaat voor op de achtergrond, maar het echt overtuigend is het niet. Met name de ‘rock’ is teveel op de achtergrond geraakt en eentonigheid ligt op de loer. Daarnaast is de psychedelica puur een invloed die terug te horen is, het wordt niet optimaal uitgewerkt. In september is de band in Nederland voor een drietal shows. De 12e in de 013, Tilburg, de 13e in de Metropool, Hengelo en de 14e in de Vera, Groningen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Freeks Label:Cargo
Bulbul - Bulbul 6

Bulbul - Bulbul 6 Bulbul is vernoemd naar een vogeltje. Niet dat het vogeltje enige betekenis...

The Winchester Club – Britannia Triumphant

The Winchester Club - Britannia Triumphant Britannia Triumphant , het debuut van The Winchester Club , is zeker geen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT