RECENSIE: GEM - New

Gem- New
recensie cijfer 2008-05-30 Met de titel New schept GEM behoorlijk wat verwachtingen. Zou GEM dan écht iets nieuws laten horen op hun derde album? Wat dat betreft waren de verwachtingen misschien al wat bijgesteld na het horen van de hit ‘Look’. Je kunt veel van deze hit zeggen, maar echt iets nieuws kun je het niet noemen. Maakt op zich ook geen moer uit, want superaanstekelijk is het liedje wel. Knappe vent die het liedje niet na 1x horen in zijn kop heeft zitten. Het enige nieuwe aan deze GEM, met zanger Maurits voor het eerst op slaggitaar, is dat ze minder vaak als The Strokes klinken. Nee, dit keer lijken bands als Razorlight en andere Britse jonkies als inspiratiebron gediend te hebben.

New opent verstandig met ‘Look’. Daar gaan we dus mooi geen woorden meer aan vuil maken. Verstandige keuze. Punt. Het drietal liedjes dat daarna volgt houdt de lat misschien niet meer zó hoog, maar wel hoog. ‘Blisters’ en ‘Shoes’ zijn namelijk geheide publieksfavorietjes straks bij de festivals. En dan hebben we het nog niet gehad over volgende single ‘She said oh oh oh, I said yeah yeah yeah’. Als er één liedje geïnspireerd is door Razorlight op dit album, dan is het deze. En stiekem ook nog een beetje Police erbij, vooruit. Maar: eerlijk is eerlijk, goed gedaan.

Dan volgt de bijna-ballad ‘Down’ en is de band me even kwijt. Waarom staat dit oersaaie liedje op het album? Deze vraag schoot me helaas vaker te binnen bij de tweede helft van het album. Gelukkig zijn er nog ‘Gimme’ en de ingetogen afsluiter ‘Today’ die de eer redden. Maar de tweede helft van het album is duidelijk minder dan de eerste trits liedjes op New. En dat is jammer, want het lijkt er wel op dat GEM in deze bezetting nog veel meer leuke liedjes in zich heeft. Nu komt de band helaas niet verder dan 6 op de 10.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:GEM Label:Excelsior Recordings
Tokyo Police Club – Elephant Shell

Tokyo Police Club - Elephant Shell Elephant Shell is het eerste album van de uit Newmarket, Ontario afkomstige...

LPG - With the Earth above me

LPG - With the Earth Above Me LPG is een vijfkoppige band uit Hoogezand-Sappermeer, Groningen. Met zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT