RECENSIE: Correcto - Correcto

Correcto – Correcto
recensie cijfer 2008-03-13 Je zou Correcto met een beetje goede wil een supergroep kunnen noemen, want twee van de bandleden zijn afkomstig uit andere bekende bands. Of beter gezegd, één van de bandleden is afkomstig uit een heel bekende band en een ander bandlid is afkomstig uit een band die een klein beetje bekend is.

Het bekendste Correcto bandlid is drummer Paul Thomson, die in het dagelijks leven achter de kit zit bij Franz Ferdinand. Bassist Patrick Doyle is een beetje bekend omdat hij eerder in The Royal We zat. Deze band bestaat inmiddels niet meer, maar leverde wel een leuk album af ( klik hier voor de recensie). Deze twee ‘bekende’ muzikanten worden in Correcto vergezeld door twee onbekende. Gitarist Richard Wright speelde wel in verschillende bandjes, maar was tot nu toe toch vooral kunstschilder. Oprichter en zanger van Correcto Danny Saunders bracht onder zijn eigen naam ooit een single uit op een obscuur labeltje uit Glasgow, maar daar bleef het tot nu toe bij.

Samen vormen deze vier heren dus Correcto en onlangs verscheen hun titelloze debuutplaat op Domino Records. Het album werd geproduceerd door Saunders en Thomson zelf, die op een deel van de tracks ook de gitaar- en baspartijen en voor hun rekening nemen. Ook spelen beide heren op een paar tracks toetsen. Op een vijftal nummers worden de toetsenpartijen verzorgd door Thomson’s collega Nick McCarthy, gitarist en toetsenist van Franz Ferdinand.

Correcto noemt in het persbericht een hele lijst bands en artiesten waardoor ze zich hebben laten inspireren, waaronder The Kinks, The Smiths, The Velvet Underground, Brian Eno en Public Image Ltd. Van deze invloeden hoor je met name die van The Kinks terug en dan in het bijzonder in rustige nummers als ‘Save Your Sorrow’ en ‘Even Though’. Ook de invloed van Public Image Ltd hoor je wel terug, maar dan vooral in de zang van Danny Saunders. Deze doet soms sterk denken aan die van PIL-zanger van John Lydon, ook wel bekend als Johnny Rotten.

Een andere band die je duidelijk hoort doorklinken in het geluid van Correcto is The Buzzcocks. Deze legendarische punkband staat niet in de lange lijst van invloeden, maar nummers als ‘No One Under 30’ en ‘Here It Comes’ doen sterk aan deze band denken. Zeker ‘No One Under 30’ zou je gerust een rip-off kunnen noemen. Ook andere songs, zoals ‘Inuit’, ‘Do It Better’ en ‘Something Or Nothing’ doen sterk aan The Buzzcocks denken.

Correcto bevat een aantal leuke songs, met name aan het begin van de plaat. Verderop slaat echter de verveling toe, met name door het gebrek aan een eigen geluid. In zo’n beetje elk nummer hoor je een andere band terug. Zoals gezegd, komen vooral de namen van The Kinks en The Buzzcocks regelmatig naar boven. Het niveau van deze twee bands wordt echter bij lange na niet gehaald.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Correcto Label:Domino Records
Saviours – Into Abaddon

Saviours - Into AbaddonSnviurs? Hoe de band precies heet is niet te ontcijferen aan het logo op de...

Anti Atlas – Between two / Between voices

Anti Atlas - Between Two / Between Voices Het Engelse project Anti Atlas is het geesteskind van Ned Bigham en Chris...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT