RECENSIE: Shane Shu - Shane Shu

Shane Shu - Shane Shu
recensie cijfer 2008-01-22 Shane Shu is een Canadees met Nederlandse ouders. Op zijn 21e besluit hij naar Amsterdam te vertrekken en daar gaat hij serieus met muziek aan de slag. Omdat er ook huur betaald dient te worden, werkt hij daarnaast in een gitarenwinkel. Hier loopt hij op een dag Paul Willemsen (o.a. Supersub en Lefties Soul Connection) tegen het lijf. In eerste instantie wijst Willemsen de uitnodiging van Shane om samen muziek te gaan maken af wegens een gebrek aan tijd. Als de twee elkaar later weer tegen komen besluiten ze echter om toch samen te gaan werken. In de maanden die volgen sleutelen ze samen aan de muziek van Shane en het resultaat is deze titelloze debuutplaat.

Zelf omschreef Shane Shu zijn muziek eens als “De Gorrillaz die Frank Black en ‘The Reverend’ Albert Greene aanmoedigen in een armworstelwedstrijd, met Bob Dylan en Kim Deal als scheidsrechters.” Ook bewondert hij Rufus Wainwright, is hij regelmatig in het concertgebouw te vinden en zweert hij bij de vier B’s: The Beatles, Beastie Boys, Beck en Jeff Buckley. Door dit brede scala aan invloeden zou je misschien denken dat de muziek van Shane Shu alle kanten op gaat, maar het geluid op dit debuut is redelijk eenduidig. Uit alle invloeden heeft hij een eigen geluid weten te brouwen dat zeker niet doorsnee is, maar wel redelijk toegankelijk en vooral poppy. Van de als invloed genoemde acts klinkt het geluid van Beck nog het sterkst door en verder doet de muziek van Shane Shu af en toe behoorlijk aan Prince denken.

Het album bevat een aantal sterke songs, waaronder ‘All Of Me’, het rocky en sterk aan Prince refererende ‘Oreo’ en ‘Angel Cake’. Dit laatste nummer bevat een verrassende bluesy mondharmonica en doet zowel aan Prince als aan Beck denken. Ook ‘In The Garden’ doet sterk aan Beck denken en wel aan de periode rond Midnite Vultures. Dit nummer weet echter niet helemaal te overtuigen en dat geldt eigenlijk ook voor de meeste andere nummers, ze zijn aardig, maar ook niet meer dan dat. Wat wel knap is, is dat veel van de nummers behoorlijk catchy zijn en zich snel in je hoofd nestelen. Het grootste bezwaar is echter de tamelijk zoete sound, die al snel behoorlijk tegen gaat staan. Hierdoor valt dit debuut, ondanks een paar leuke nummers toch een beetje tegen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Shane Shu Label:V2 Records
Sunset Vertigo - Black White

Sunset Vertigo - Black and White SecretsDe Utrechtse band Sunset Vertigo bracht inmiddels al twee EP’s uit en maakt...

Emotional Elvis - Dusbaba EP

Emotional Elvis - The Johnny Dusbaba EP Wie wil weten wie Johnny Dusbaba is kan het beste even naar wikipedia gaan om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT