RECENSIE: The Straits - Under Construction

The Straits– Under Construction
recensie cijfer 2008-01-01 De ervaring leert dat de omschrijving van de eigen muziek niet het sterkste punt is van een band biografie. Meestal zijn het geforceerde en onwaarschijnlijke pennenvruchten, zo niet de gekozen omschrijving van de muziek van The Straits. De band schrijft in haar bio voort gekomen te zijn uit de ”gezamelijke liefde voor het Britse geluid uit de jaren zestig en negentig van de vorige eeuw. Dit uit zich in kernachtige pop en rock ‘n’ roll die zich moeiteloos weet te plaatsen tussen de nieuwe invasie van Britse bands”. Toegegeven, de band harkt nogal wat bij elkaar, maar deze omschrijving hebben de heren toch alleraardigst gekozen.

Hun nieuwe demo heet Under Construction en is inmiddels de tweede van de band. Ze gaan erop meteen voortvarend van start met ‘Sim Sala Monkey’. En om maar meteen met een compliment te beginnen, zanger Patrick Muller heeft wel wat weg van Chris Cornell, toch niet de minste.

Voor je het weet is het catchy nummer afgelopen en staat de volgende alweer te trappelen, namelijk ‘Best Days’. Opnieuw weet de zanger te verbazen, door ditmaal schijnbaar moeiteloos te klinken als de jonge Liam Gallager van Oasis. Ook het nummer heeft wel wat weg van het waarschijnlijk grote Britse voorbeeld. Een beetje gas terug ligt de heren ook wel. ‘Without a Sound’ is namelijk een lekker, meer akoestisch getint nummer. Vooral het gekozen gitaareffect siert het nummer. De stemmige orgelklanken doen de rest. Mooi gedoseerd allemaal. Met ‘Hostage’ is het snel gedaan met de rust. Het nummer begint met een ‘Lo-Fi’ effect, wat helaas nogal wat abrupt eindigt. Het lijkt alsof daar iets niet goed ging in de studio, iets dat ongetwijfeld niet het geval was. Ze hebben echter de schijn tegen op deze manier.

Het laaste nummer, ‘Under Construction’, combineert de sfeer van ‘Without a Sound’ met de wat ruigere kant van de band. Het levert een prettige combinatie op. Jammer alleen dat drummer Wilco Stroo het af en toe niet helemaal kan bijbenen. Helaas geldt dat voor meer nummers. Dat zou vrij simpel te voorkomen zijn door eenvoudigere partijen te spelen. Het zou het totaal plaatje in ieder geval ontdoen van een van de weinige minpuntjes. Maar goed, een kenner die erop let. Kortom, een zeer goed gelukte tweede demo!
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:The Straits Label:Eigen Beheer
Vengeance – Same/ Same… But Different

Vengeance - Same/Same... But DifferentHet leven van een band gaat niet over rozen. Zeker dat van Vengeance niet....

Trijntje Oosterhuis – Who’ll speak for love

Trijntje Oosterhuis - Who'll Speak for Love De componist Burt Bacharach lijkt in Trijntje Oosterhuis zijn nieuwe muze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT