RECENSIE: The Shaky Hands - The Shaky Hands

The Shaky Hands - The Shaky Hands
recensie cijfer 2007-11-24 The Shaky Hands, afkomstig uit het Amerikaanse Portland, Oregon, begonnen eind 2003 als een driemansformatie. Na een jaar van huiskamershows en een line-up verandering, werd er een EP op cd-r opgenomen. In 2006 werd de debuutplaat opgenomen in de Sidecar Studios en uitgebracht op Holocene Records. Het Engelse indie-label Memphis Industries, onder andere bekend van the Go! Team en Tokyo Police Club, neemt nu de Europese release voor haar rekening.

Aan de hoes van de plaat kun je al zien dat de sixties een belangrijke invloed hebben gehad op de band. Deze ziet er behoorlijk “hippie” uit, flowerpower alom. Zet je vervolgens de plaat op dan opent deze met ‘Whales Sing’ dat met hetzelfde bas- en drumloopje begint als Otis Redding’s ‘I Can’t Turn You Loose’ en ook als die van Booker T & the MG’s ‘Time is Tight’. Al is de gelijkenis tussen die laatste twee niet zo vreemd aangezien beide bands gitarist Steve Cropper in de gelederen hadden. Even verder kom je bij het nummer ‘Another World pt. 2’ in de sferen van ‘Within You Without You’ van the Beatles. Jaren zestig genoeg? Nog niet helemaal. Want met ‘Why and How Come’ hoor je eigenlijk een hardere versie van een willekeurig beatbandje uit het Engeland van die tijd. Toch bevat de plaat vooral lekker rustige tracks waarbij je kan wegdromen. Houdt het refrein je in ‘The Sleepless’ nog bij de les, bij ‘I’m Alive’ en ‘Sunburns’ en de afsluiter ‘Summer’s Life’ heb je geen yoga meer nodig om tot rust te komen.

Over de kwaliteiten van zanger Nick Delffs kun je twijfelen. Hij heeft een erg eigen geluid, maar dit kan gaan vervelen naarmate je de plaat verder luistert. Een krachtige stem heeft hij zeker niet en soms schiet hij echt tekort. Waar het muzikaal allemaal wel prima in elkaar steekt, schuilt ook hier het gevaar van eentonigheid. In ieder geval zul je geen verrassingen tegenkomen op de over het geheel genomen erg braaf klinkende plaat.

Mocht dit allemaal wat te ‘oldschool’ klinken, dan raden we je aan om Cut Off Your Hands eens te luisteren. Deze jongens uit Nieuw Zeeland heetten voorheen ook the Shaky Hands maar hebben deze naam in verband met rechtenkwesties aangepast.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Shaky Hands Label:Memphis Industries / Munich
Bloodlights – Bloodlights

Bloodlights - BloodlightsNa tien jaar muziekmaken viel het Noorse Gluecifer helaas uiteen en wilde één...

Les Savy Fav - Let’s Stay Friends

Les Savy Fav - Let's Stay Friends Les Savy Fav , een band die eigenlijk al jaren interessante muziek maakt,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT