RECENSIE: The Elephants - The Elephants

The Elephants - The Elephants
recensie cijfer 2007-12-12 De Deense band The Elephants zijn the new kids on the block wat betreft rustige gitaarmuziek. Wie deze olifanten zijn blijft vooralsnog onduidelijk. De band is nog zo onbekend dat op het hele internet vrijwel niks aan informatie te vinden is. De site van de band is op dit moment nog down, dus levert ook geen nieuwe inzichten op. Tapete Records, het label, geeft een Duitse beschrijving waarin naar voren komt dat de band uit Kopenhagen komt, maar daar blijft het dan zo ongeveer bij. Op de foto zie ik dat de band uit drie mannen en een vrouw bestaat.

Volgens een eigen driezinnige beschrijving komen ze het dichtst bij Belle & Sebastian. De lieflijkheid die Belle & Sebastian’s nummers kenmerken komt volgens mij op een andere manier terug bij The Elephants. De hele sfeer heeft misschien zelfs wat meer weg van Adam Green (“Jessica, Jessica Simpson. You got it all wrong.”) zonder knipoog. De zang wijkt dan wel qua toonhoogte meer af van de qua hoogte soms lage stem van Adam Green, door hoger, ja, zelfs bijna boven het bereik van de zanger uit te stijgen. De zanger geeft soms een beetje een verveelde stemming aan de nummers mee (a la Badly Drawn Boy). De muziek die The Elephants maakt is wat speelser zoals goed hoorbaar op het drie minuten durende ‘5 Minutes’ en het door mondharmonica ondersteunde ‘The Cruise’. De teksten van The Elephants verhalen over alledaagse thema’s zoals relaties.

De sfeer op het album is zomers. Goed hoorbaar op ‘Seagull’, waarbij door middel van zweverige gitaarakkoorden en losse pianotonen een lekker zomers popnummer wordt neergezet. Het zomergevoel komt ondanks de winterse kou binnen. Bijzonder is het meerstemmig openende ‘Valetine’s day’, waar surf-gitaren en een melodische bas de boventoon voeren. De toevoeging van de vrouwelijke achtergrondvocalen geven dit nummer een The Dears-achtige uitstraling. ‘The Cruise’ is misschien het meest melancholische nummer op de cd. De lage snelheid en vage losse akkoorden maken het een echt ochtendnummer.

Hopelijk horen we binnenkort meer over deze Deense muzikanten. Vooralsnog touren ze helaas nog niet door Nederland. Een sterk debuut van een onbekende band. Zeker de moeite waard om te beluisteren voor mensen die genoeg hebben van de winter.
Recensent:Erik Oudman Artiest:The Elephants Label:Tapete Records
Les Savy Fav - Let’s Stay Friends

Les Savy Fav - Let's Stay Friends Les Savy Fav , een band die eigenlijk al jaren interessante muziek maakt,...

Men Among Animals – Bad Times, All Gone

Men Among Animals - Bad Times, All Gone Stel je voor: je zit met een stel vrienden flink aan de wijn. Jullie zitten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT