RECENSIE: Coheed & Cambria - No World for Tomorrow

Coheed And Cambria – No World For Tomorrow
recensie cijfer 2007-11-14 Het stripboek uitziende cd hoesje ligt hier voor ons. Het doet ons denken aan Dragon Ball Z. Goku, strijdend met een van zijn tegenstanders terwijl zijn immense kracht de aarde om zich heen doet verplaatsen.

Toch is dit een cd van Coheed And Cambria. Na de albums The Second Stage Turbine Blade, In Keeping Secrets of Silent Earth: 3 en Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness, die tevens een verhaal vertolken, is het nu tijd voor No World For Tomorrow. Zoals gemerkt besteedt deze band veel aandacht aan het idee achter het album.

Het idee is afkomstig van Claudio Sanchez, zanger, toetsenist en gitarist in Coheed And Cambria. Deze bedacht de animatie reeks en werd het eerst geïntroduceerd op het album The Second Stage Turbine Blade. De animatie reeks kreeg de naam The Anomy Wars mee. De albums zijn om dit verhaal heen gebouwd en waar Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness ophield is het nu tijd voor Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume Two: No World For Tomorrow. Dit alles voluit geschreven. Het laatste album zal dan ook de wat simpelere naam No World For Tomorrow in de volksmond heten.

Claudio Sanchez zei pas geleden in een interview dat dit album meer originaliteit moest bevatten als zijn voorganger. Na de rustige intro genaamd ‘The Reaping' zet het nummer ‘No World For Tomorrow’ in. Het is weer even wennen na een lange tijd geen Coheed And Cambria te hebben gehoord. Claudio Sanchez blijft een apart zanggeluid hebben. Opvallend aan de eerste zes nummers is het feit dat de cd zeer cathcy is en toch zorgt voor originaliteit. ‘No World For Tomorrow’ is een geweldige binnenkomer en met ‘The Hound ( Of Blood And Rank)’ zet de band een lekkere ‘Ohohohoh’ in. ‘Feathers’ doet me denken aan de Foo Fighters maar met Taylor Hawkins achter de drums is dit geen rare gedachte.

Toch wordt het een beetje vervelend dat elk nummer met een ongeveer dertig seconden durende gitaarriedel begint. Dan komen we aan bij de saga. Hoe zal The Anomy Wars aflopen? Met een naar een bioscoop neigende intro sound begint ‘The End Complete I’ en dan... dan is het gedurende vier minuten muisstil. Vervolgens komt ‘The End Complete II’, maar deze had net zo goed tussen de normale nummers kunnen staan. Zo speciaal is dit nummer nu ook weer niet. Dan weet Coheed toch nog te verrassen met ‘The End Complete III: The End Complete’. Het nummer zit geweldig in elkaar en je krijgt haast een beeld van het gevecht dat zich op dit moment zou moeten afspelen.

Na ‘The End Complete: IV’ is dit deel van The Anomy Wars voltooid en kunnen we rustig naar bedje toe. Coheed And Cambria has been saved. Niks meer, niks minder. De door Claudio Sanchez aangegeven originaliteit zal dan toch in de strip verwerkt zitten want dit album sluit gewoon naadloos aan op zijn voorganger. Maar hiermee zijn we natuurlijk allemaal tevreden.
Recensent:Twan Scheffers Artiest:Coheed & Cambria Label:Sony Music
Big Blind - Dressed To Win

Big Blind - Dressed to WinAls er één band is die de afgelopen periode met een raket het Nederlandse...

Groove Armada - Greatest Hits

Groove Armada - Greatest Hits De vorige Best Of van Groove Armada dateert uit 2004 en alhoewel er in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT