RECENSIE: The Tony Slug Experience - The Tony Slug Experience

Tony Slug
recensie cijfer 2024-06-06 Tony Leeuwenburgh, alias Tony Slug had zich geen mooier eerbetoon kunnen wensen dan de plaat van zijn The Tony Slug Experience. Een plaat bomvol vette riffs en energieke punkrock & roll. Dat deze plaat Tony’s laatste muzikale middelvinger zou worden aan de wereld was niet te voorzien. Zo werd de releaseparty van de plaat in het Slachthuis onbedoeld een postuum eresaluut van én aan Tony Slug.

Tony Leeuwenburgh laat een veelheid aan muzikale herinneringen na. Van zijn vroege pionierswerk met punkband The Nitwitz en hardcore band B.G.K. tot zijn latere werk met Loveslug, Reflud. En niet te vergeten zijn liefdadigheidswerk door Scott Morgan (Sonic’s Rendezvous Band) met The Hydromatics aan een muzikale doorstart te helpen. En hij was ook niet te beroerd om met The Knobs te figureren als backingband van Cheetah Chrome.

Vrijwel alle songs op The Tony Slug Experience zijn van Tony’s hand en op alle songs levert hij een belangrijke muzikale bijdrage. Verder leest de tracklist en bijbehorende info als een who’s who in rock & roll. De lijst met bevriende muzikanten is eindeloos.

De plaat schiet uit de startblokken met een razende ‘Road Goat’ onder bezielende leiding van Jello Biafra. Daarna neemt Jevin de Groot (Temple Fang, The Felchers) het vocale stokje over met het voort rockende ‘If I Make The Gates’, inclusief gitaarsolo van Nicke Andersson (The Hellacopters) en baswerk van Steven van der Werff (Savage Beat, The Lords Of Altamont).

Het brute ‘I’ll Never Forget’ wordt gedragen door brulboei Jerry A. (Poison Idea). Daarna is het wederom de beurt aan Jevin de Groot in de action rock van ‘Wreckerball’ waarbij hij ondersteunt wordt door o.a. Ries Doms (The Kik, The Hydromatics, The Knobs) en Bart Geevers (Peter Pan Speedrock). En dan moet de echte climax van plaatkant A nog komen met ‘Smile’. De vocale bijdragen van Del Brown en Najamoniq Todd (beiden Mirrorgloss) stelen de show, maar het rete strakke gitaarwerk van riffmeister Slug mag er ook zijn!

Kant B opent met ‘(Living On) Borrowed Time’ met tekst en zang van Evan Foster (Boss Martians), baswerk van Theo Brouwer (The Nitwitz, The Hydromatics) en wederom Nicke Andersson op gitaar. Op ‘Someone To Blame’ vallen de zang van L7’s Jennifer Finch en het gitaarwerk van Slug als puzzelstukjes in elkaar. En op ‘Spy Sattelite’ duikt labelgenoot en Covids drummer Sid Bierens op als backing vocalist achter vocale wervelwind Paul Grace Smith (The Strains).

Op de southern rock van ‘Dumb Things’ mag Hell’s Belles vocaliste Lauren Hoodenpyle haar kunstje vertonen. En op ‘Puppet Smut’ duikt voormalig Dead Kennedys voorganger en woordkunstenaar Jello Biafra weer op. Met de heerlijk zuigende mid-tempo track ‘Loaded’ komt The Tony Slug Experience letterlijk tot stilstand.

De release van de vinylplaat is een gezamenlijke inspanning van Wap Shoo Wap Records, Suburban Records en Alternative Records. Hoewel het album slechts twaalf nummers telt, zou de titel ”Alle dertien goed” niet misstaan, want met The Tony Slug Experience neemt de zelfbenoemde rock & roll übermensch afscheid in stijl!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Tony Slug Experience Label:Eigen Beheer
TDD

The Dirty Denims - Party On The Dirty Denims staat voor pure rock’n’ roll. Zelf omschrijft de rockband...

Cover Deecracks - 20 Years. A Frantic Effort

Deecracks - 20 Years. A Frantic Effort Deecracks is een punkrocktrio uit Klagenfurt, Oostenrijk met een voorliefde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT