RECENSIE: Nightports w/ Tom Herbert - Nightports w/ Tom Herbert

Nightport
recensie cijfer 2022-08-10 Na twee jaar wachten weten we nu dat de bas centraal staat in de derde editie van het project van Adam Martin en Mark Slater, genaamd Nightports w/ Tom Herbert. Een project dat zo dogmatisch is, dat zij er een manifest voor hebben opgesteld. Voor diegenen die er onbekend mee zijn nog even een beknopte omschrijving. Het producersduo vult improvisaties van de centrale artiest aan met lagen geluid die, al dan niet bewerkt, door die artiest zijn voortgebracht. De bassist Tom Herbert staat op dit album in het middelpunt.

Het Nightports project heeft een eigen identiteit met zijn dogma en herkenbare vormgeving, maar de muziek loopt wel behoorlijk uiteen. Zo druk en opzwepend als de vorige versie met drummer Betamax was, zo sereen en sfeervol is dit album. De bas, die samen met de drum de meeste muziek zijn drive geeft, wordt hier juist ingezet voor zijn klank en timbre. Pas vanaf track 6 ‘Arcs’ is er iets van een ritmepartij te horen. De opnamekwaliteit van het album maakt het beluisteren een feestje voor het oor. De subtiele geluiden van de vingers die hun greep op de snaren van de contrabas veranderen, zorgen ervoor dat de artiest haast voelbaar aanwezig is. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom Herbert zo’n gewilde sessieartiest is. Hij beheerst het instrument volledig.

Nightports w/ Tom Herbert is een album met twee gezichten. Het eerste deel lijkt weinig toevoeging van Martin en Slater te hebben ondergaan. Meer nog dan eerdere versies heb je hier het gevoel dat je vooral naar Herbert luistert. Dat deel is misschien het best te kwalificeren als jazz. In het laatste deel is de invloed van de producers duidelijker te herkennen. Daardoor klinkt die helft ook veel meer als ambient. Ondanks de speelduur van net geen 38 minuten, klinkt het door de langgerekte klanken en de rust die het uitstraalt niet zo kort als het is.

The Leaf Label zet met dit project zijn eigen artiesten eens lekker in het zonnetje. Een beetje extra promotie kan nooit kwaad, zullen ze denken. Er zijn nog voldoende muzikanten voor Martin en Slater om mee te gaan werken. De kwaliteit en integriteit waarmee ze dat doen rechtvaardigt in ieder geval een volgende toevoeging. Hopelijk volgende keer een album met een trompettist of saxofonist?
Recensent:Dave Stam Artiest:Nightports w/ Tom Herbert Label:Leaf Label
Cover 50 Foot Wave - Black Pearl

50 Foot Wave - Black PearlKristin Hersh heeft haar fifteen minutes of fame al gehad in de periode van...

Cover S. Carey - Break Me Open

S. Carey - Break Me Open We kennen (‘Sean’) S. Carey als de rechterhand van Justin Vernon bij Bon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT