RECENSIE: Lone - Lone

Lone
recensie cijfer 2022-05-29 Als een stel jonge honden vliegen Ferdinand Bakker en Michel van Dijk hun Lone aan. Aan niets is te merken dat de heren de zeventig al zijn gepasseerd. Ga er maar aan staan: vijf albums in vijf jaar. Dat doen heel veel jonkies hun niet na. De liefde voor de muziek is zo groot dat het ogenschijnlijk geen moeite kost om geïnspireerd te raken en dat is ook hoorbaar aan het vijfde titelloze album van de twee heren die ooit de ruggengraat van Alquin vormden.

Dit nieuwe album zal voor de kenners van Lone weinig verrassingen verbergen want ook nu weer horen we elf songs met invloeden uit blues, soul, rock en jazz en regelmatig is ergens nog wel de echo van Alquin te horen. Michel van Dijk zingt nog altijd zeer bevlogen en klinkt daarbij soms bijzonder jeugdig. Zo belooft hij ons in de ‘You Might Not Have Seen The Best Of Me’ dat het wat hem betreft nog lang niet klaar is. Fijn om te weten. In dit soort Rolling Stones achtige tracks komt Lone uitstekend tot haar recht. Maar ook in een dreigende stomper als ‘Liar’ weten de heren een snaar te raken.

In de rustigere songs gaat de zang van Michel van Dijk wat meer de crooners kant op en hoor je ineens de doorleefdheid in zijn warme stem. Zie het dan nog maar eens droog te houden bij een song als ‘A Friend’ waarin hij het verlies van een goede vriend betreurt.

Dat Ferdinand Bakker een goede gitarist is weten we, maar zoals hij de kunst van het weglaten beheerst en dan ineens genadeloos toeslaat is machtig om te horen. Zo wordt de rust van de jazzy shuffle ‘Because Of You’ ineens ‘wreed’ verstoord door een paar rauwe doeltreffende akkoorden en noten, en ook in meer bluesy ‘Hard Times’ zorgt het spel van Bakker voor de nodige peper en ook de mondharmonica doet hier zijn werk.

De vijfde van Lone blijkt wederom een album waar de klasse van deze twee oude krijgers afdruipt. Dat Ferdinand Bakker een prima songschrijver (met wat tekstuele hulp van Michel van Dijk) is, blijkt ook nu weer en daarbij heeft hij ook nog eens de productie gedaan. Hulde, want het klinkt allemaal glashelder. Het is duidelijk dat de chemie tussen Bakker en van Dijk nog lang niet uitgewerkt is. Tot over een jaar maar weer?
Recensent:Jan Didden Artiest:Lone Label:Eigen Beheer
Cover Jarkka Rissanen & Timo Ylinen - Long Time Coming

Jarkka Rissanen & Timo Ylinen - Long Time ComingDe zestigers Jarkka Rissanen en Timo Ylinen zijn twee muziekgrootheden...

Cover The Vaughns - Rom-Coms & Take-Out

The Vaughns - Rom-Coms & Take-Out The Vaughns is een duo uit Springfield, New Jersey (USA). Het tweetal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT